3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

GESOB'dan vekillere fındık raporu

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, TBMM'de bulunan 525 milletvekiline gönderilmek üzere fındık raporu hazırladıklarını söyledi.


Kara, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz bölgesinin yarım asırdır devam eden fındık sorununun, bu yılda da yine gündemde yeraldığını belirtti. 5 milyonu insanı ilgilendiren fındıkla ilgili sorunların kısa zamanda çözümlerini istediklerini vurgulayan Kara, sorunlara dikkat çekmek için bir rapor hazırlayarak TBMM'de bulunan 525 milletvekiline bu raporu göndereceklerini dile getirdi.


Raporda, acil ve daha sonra yapılması gereken önlemler adı altında iki başlık üzerinde durduklarını vurgulayan Kara, bu başlıklar altında fındık sorunun çözümüne yönelik tespitlerin yeraldığını vurguladı.


Kara, acil olarak fındıkta, fiyat istikrarı için özel sektörün fındık alımını teşvik, etmek için hükümetin bankalar, finans sektörleri, fındık ihracatçı birlikleriyle ortaklaşa görüşmelerle alım ve ihracat kredisi teminini kolaylaştırmasının yapılmasını istediklerini ifade ederek," Güven verici ortam temin edilmelidir. Üreticisi, fındık ihracatçı birliklerinin er, önemli ihtiyacı güven verici ortamın oluşmasıdır. Karşılıklı suçlamalar değil birbirini destekleyici açıklamaya ihtiyaç olduğu, aşikardır" dedi.
Coğrafi yapısı itibariyle ile tek geçim kaynağı fındık olan Doğu Karadeniz Bölgesinde fındık alanları ile diğer tarımsal faaliyet alanları tesbiti yapılarak, fındık alanı olarak belirlenen yerlere özel teşvik uygulanmasını isteyen Kara," Örneğin, Coğrafi yapısı itibariyle fındık tarımından başka ekonomik tarımın yapılamadığı yerler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca tesbit edilerek bu yerlere teşvik uygulanmalıdır. Yani taban fiyatı 3 YTL ilan edilirse bu alanlarda fındık tarımı yapan üreticiye de en az 2 YTL teşvik primi verilmelidir. Bu uygulama ile rakip ülke fiyatları kontrol edilebilecek ve taban arazilerine fındık ekimi önlendiği gibi fındık ekim alanlarının sınırlanması sağlanmış olacaktır. Fındık taban fiyatları ve asgari ihraç fiyatları tesbit edilirken rakip ülke fiyatları, dünya piyasası dikkate alınarak ABD ve özellikle AB ülkeleri üreticileri için cazip olacak yüksek rakamlara ulaşmayacak ayrıcalıklı teşvikler uygulanmalıdır" diye konuştu.


Kara, fındıkta yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için de bazı çözüm yollarını belirlediklerini ve bunları rapora ekleyerek milletvekillerinin dikkatlerine sunduklarını belirterek, şöyle konuştu:


" Fındığın gıda maddesi olarak insan beslenmesindeki yeri ve rolünü artırmak için AR-GE çalışmalarına önem verilmelidir. Fındık üreticisine verilecek kredilerle ve AR-GE teşvikleriyle verim artırıcı tedbirler alınıp, eski plantasyonlar yenilenmelidir. Yeni pazarlar oluşmasını teşvik etmek için hükümetimiz önderliğinde dış tanıtma önem verilmelidir. Ekonomik işletme büyüklüklerinin korunması teşvik edilmelidir. FİSKOBİRLİK'in yeniden yapılandırılarak tam bir üretici birliği haline getirilmelidir. Yani Fındığı üretici adına, alan, içte ve dışta üreticiler adına pazarlayan,ürcticisine zirai kredi sağlayabilen,ortaklarına kar ettiği dönemlerde kazançtan kar payı dağıtımı yapabilen bir yapıya kavuşmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 18:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?