2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

Giresun: CHP Fındık Komisyonu Giresun'da

Fındık üreticilerinin zararlarının yerinde tespit edilmesi amacıyla Samsun Milletvekili Sezai Önder, Muğla milletvekilleri Gürol Ergün, Ali Ceyhun Yaka, Trabzon Milletvekili Şevket Arz, Giresun Milletvekili Mehmet Işık ve Ordu milletvekilleri Kazım Türkmen ile Sami Tandoğdu’dan oluşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Fındık Komisyonu üyeleri, Giresun merkeze bağlı Yukarıalınlı Köyü’nde incelemelerde bulunarak üreticilerin sorunlarını dinledi.

CHP Giresun Milletvekili Mehmet Işık, incelemeler sonrasında yaptığı açıklama, don nedeniyle fındık bahçelerinde oluşan zararı tespit edip, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımak ve sorunun çözümünü sağlamak için Karadeniz Bölgesi’nde incelemelerde bulunduklarını söyledi. Yaptıkları incelemeler sonucu, donun zararlarının zaman geçtikçe daha da iyi ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Işık, "Adeta don fındık bahçelerini silmiş süpürmüş. Giresun bu büyük afetin zararını 3 yıldan önce gideremez. Eğer bölgede yaşayan üreticiye destek verilmezse, insanlar (tek geçim kaynağı olduğundan) adeta açlığa, yoksulluğa sevk edilmiş olacaklar. Rızklarını başka bölgelerde aramak için göç etmek mecburiyetinde kalacak. Bölgeden belki de binlerce aile büyük illere göç edecek. Bu durumun oluşmaması için fındık üreticisine destek verilmelidir" diye konuştu.

Milletvekillerine donun zararları ile ilgili bir rapor sunan Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, don nedeniyle il genelinde 2004 ürünü mahsulün, yüzde 78’lik oranının yok olduğunu söyledi. Giresun’da bulunan 13 ilçede 1 milyon 27 bin dekar arazide yaklaşık 103 bin ton fındık üretimi yapıldığını ifade eden Akbaşlı, don nedeniyle 2005 ürünü fındıkta, yüksek kolda yüzde 70, orta kolda yüzde 50 ve sahil kolda da yüzde 30’luk kayıplar beklediklerini belirtti.

Fındıkta yaşanan don olayının ardından üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için bazı taleplerinin olduğunu vurgulayan Akbaşlı, "2003 yılı Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin 2. taksidi olan 8 milyon 500 bin lira (dönüm başı) üreticiye hemen yarın ödenmelidir. Bu karar üretici açısından çok önemli olacaktır. 2004 yılı Doğrudan Gelir Desteği ödeme miktarının 20 milyon liradan aşağı olmaması (dönüm başı), bununda en geç 2004 Eylül ayı içerisinde peşin olarak ödenmesini istiyoruz. Fındıkta yaşanan don olayları karşısında mağdur olan çiftçimize, 100 milyon liranın altında ek bir ödeme (dönüm başına) Fındık Üreticisi Belgesi olan herkese yapılmalıdır. Bu ödemeler 2 aylık dilimler halinde toplam 3 kademede gerçekleştirilmelidir. Fındık ürünümüzün yanında, yardımcı ürünler yetiştirebilmek, hayvancılık yapabilmek amacıyla, ucuz maliyetli ve uzun vadeli krediler temin edilmelidir" şeklinde konuştu.

Akbaşlı, bu taleplerinin yerine getirilmesi durumunda bölgede yaşayan üreticilerin büyük şehirlere göç etmelerinin engellenebileceği, aksi takdirde 3 yıl içerisinde Giresun’un dağlarında insan kalmayacağını ifade etti.

GİRESUN-(İHA)
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2004 Perşembe 15:30:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?