2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

Giresun: Fındıkta arz fazlası sorunu var

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, fındık üretiminin yapıldığı köylerde fındıkla ilgili küçük ölçekli KOBİ'lerin kurulması durumunda arz fazlası sorununun ortadan kalkacağını söyledi.

Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, dünyada fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulundurmasına karşın, fındıkla ilgili kesin bir politikasının bulunmadığına dikkat çekti. Türkiye'de, fındığın kısa sürede bir çatı altında toplanması gerektiğini belirten Akbaşlı, "Her yılın Şubat ayında fındık, ilgili kurumlarca masaya yatırılarak, tartışılmalı ve kesin sonuç alınarak uygulanmalıdır" dedi.

Fındık üretiminin yapıldığı köylerde fındıkla ilgili küçük ölçekli KOBİ'lerin kurulması durumunda arz fazlası sorununun ortadan kalkacağını vurgulayan Akbaşlı, "Birkaç üretici bir araya gelerek, köylerimizde küçük ölçekli KOBİ'ler oluşturulmalıdır. Bu KOBİ'lerde, yöresel fındık ürünleri (fındık kremi, fındık parfümü, fındık marmeladı, fındık likörü vs.) üretilebilir. Böylelikle, fındığımızın tüketim alanları çoğalacak, üretim miktarımızdaki fazlalık ortadan kalkacaktır. Eğer bu gerçekleşirse Türkiye fındık alanlarının sökmesi duracak, bu işe aktarılan kaynak üreticiye Doğrudan Geler Desteği (DGD) olarak ek gelir olarak aktarılabilir" diye konuştu.

GİRESUN-(İHA)
Yayın Tarihi : 21 Mart 2004 Pazar 01:29:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?