3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Giresun Adası'na gezi yasağı

Giresun Çevre ve Orman İl Müdürü Ali Hıdır, kuşların yumurtlama dönemine nedeniyle Giresun Adası'na 1 Mayıs-30 Haziran 2008 tarihleri arasında gezi yasağının getirileceğini söyledi. 

Hıdır, yaptığı açıklamada, Karadeniz'in üzerinde insan yaşayabilen tek adası olan Giresun Adası'nın, başta martı ve karabataklar olmak üzere birçok deniz kuşunun doğal üreme alanı olduğunu belirtti.

Nisan ve Haziran ayları arasında kalan dönemin kuşlar için adanın doğal üreme alanı olarak kullanıldığını ifade eden Hıdır, bu nedenle yumurta ve yavrulara zarar verilmemesi için İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan toplantıda 1 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında adada gezi yasağının getirilmesi kararı alındığı kaydetti. 

Giresun Adası'na getirilen gezi yasağına uyulmasını isteyen Hıdır, "Yumurtlama dönemlerinde kuşlar insanlardan rahatsızlık duymakta, yumurtalar zarar görmektedir. Bu nedenle kuşların yumurtlama dönemi dolayısıyla adaya 1 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında gezi yasağı getirilecek. İnsanlardan yasağa uyulmasını istiyoruz. Herkesin yasağa duyarlı olmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

Deniz kuşlarının doğal üreme alanı olan Giresun Adası, Doğu Karadeniz'in üzerinde yaşanabilir tek adası durumunda. Giresun'un bir mil açığında bulunan Amazon kadınlarının yaşadığına inanılan Giresun Adası'nın mitolojide adının ''Aretia'' ya da ''Aretias'' olduğu sanılıyor. 2. derece sit alanı olan ve 40 dönüm alana sahip Giresun Adası, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor.

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 11:46:13
Güncelleme :1 Nisan 2008 Salı 12:11:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf sarıman IP: 88.238.49.xxx Tarih : 5.04.2008 10:58:07

Kuşları doğal hayatı desteklemek korumak cok insanice ve merhametlice ama; ters giden bişey var. Karadeniz de kuşlar korunur balıkçıların ağlarını parçalayıp milyarlarca zarar veren yunuslar korunur dişinden artırdığı elemeği göz nuru ağları acımadan parçalayan dev takımlar balıkçılığın gelişmesi adına koruur bide üstüne ucuz mazot dakha cok katliyam yapsınlar balık neslini kurutaunlar diye(atlas okyanusunda en büyük avteknesinin boyu 45m karadenizde karaduman 67 metre okyanusta avlana hamsi yıllık 45 ila 50 bib ton karadeniz de 450 ila 600 bin ton)dahası balığın az olduğu temmuz ağustos aylarında adaya iki müşteri getirip yevmiye yapmaya çalışan balıkçıyada bin türlü güçlük 40 türlü kağıt belge bu yorumu insafınıza sunuyorum.Kuşları balıkları kororken kendi memleketinin balıkçısının ocağına incir diker görüntüsünü yetkikililere arz ediyorum