29
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Giresun yaralarını sarıyor

Giresun'da gece başlayan ve yaklaşık 5,5 saat süren şiddetli yağışlar Giresun merkezi ve Bulancak ilçesinin yanı sıra kırsal alanlarda da önemli hasara yol açtı.

Giresun Valiliği tarafından hasarın yaralarının sarılması için çalışma başlatıldı.
Giresun Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Giresun'da gece başlayan ve 5,5 saat süren yağışın, Giresun merkez ile Bulancak ilçesinde etkili olduğu belirtildi.

Yağışın sebep olduğu hasar sonucu valilikte kriz merkezi kurulduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Durum incelemesi yapmak ve oluşabilecek olumsuz durumlara karşı önlem almak üzere, ilimiz Sivil Savunma ve askeri ekiplerinin yanı sıra Ordu Sivil Savunma ve Samsun Arama Kurtarma Birlik
Müdürlüğünden bir ekip gelerek Bulancak bölgesinde çalışmalarına başlamıştır. İlimiz genelinde yaşanan sel ve su baskınının yarattığı hasarı tespit etmek için Başbakanlık Acil Durum Genel Müdürlüğü'nden talep edilen helikopter de öğle saatlerinde ilimize ulaşarak çalışmalarına başladı."

Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Osman Öden, yaptığı açıklamada, aşırı yağışların kent merkezleri kadar kırsal alanlarda da önemli hasara yol açtığını söyledi.

Giresun merkez ve Bulancak ilçelerinde 15'e yakın köy ve bu köylere bağlı birçok mahalle yolunda, dere taşkınları ve heyelan nedeniyle büyük zarar meydana geldiğini ifade eden Öden, İl Özel İdaresi ekiplerinin, hasar oluşan bölgelerde yağışın durmasının ardından çalışmalarına başladığını anlattı.
Öte yandan Bulancak-Kovanlık Karayolu da, Pazarsuyu Deresinin taşması sonucu trafiğe kapandı. Karayolunun tekrar ulaşıma açılması için karayolları ve il özel idaresi ekiplerince çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi.

GİRESUN'DA YÜZLERCE EV VE İŞYERİNİ SU BASTI

Giresun'da etkili olan yağış sonucu, Giresun merkez ve Bulancak ilçelerinde birçok derede taşkın meydana geldi. Taşan dereler nedeniyle bölgedeki onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı.

Evleri su altında kalan vatandaşlar, belediye yetkililerine tepki gösterdi. Büyük çapta hasarın olduğunu dile getiren vatandaşlar, oluşan zararın giderilmesini beklediklerini dile getirdi.

Giresun'da öğle saatlerinde yağışın etkisini kaybetmesi üzerine sular çekildi. Suların çekilmesinin ardından cadde, sokak ve evler çamur deryasına döndü. Vatandaşlar ev ve işyerlerini basan sular ile çamurları kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalışıyor.

Öte yandan Giresun'da metrekareye 132,2 kilogram yağış düştü.

SAHİLDE ODUN TOPLUYORLAR

Giresun'da birçok vatandaşı büyük zarara uğratan sel, ihtiyaç sahibi vatandaşların ise yüzünü güldürdü. Aşırı yağış sonrası taşan derelerle sürüklenen odunlar bazı vatandaşlar tarafından toplanıyor. Vatandaşlar, yağıştan zarar görenlerin üzüldüğünü, ancak kendilerinin de odunlarının olması nedeniyle sevindiklerini bildirdi.

Öte yandan Bulancak ilçesinde Secaattin G. isimli bir vatandaşın sel sularına kapılarak kaybolduğu iddia edildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 18:15:43
Güncelleme :21 Temmuz 2009 Salı 18:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kadir AYDINALP IP: 78.167.22.xxx Tarih : 22.07.2009 13:00:41

Giresun'da yerleşim yapılabilecek az eğimli alanlar, ihtiyaca cevap vermediğinden binalar dikine doğru yükselmeye başladı. Yapılan kaplama yollar, site içi geçirimsiz düzenlemeler, yağan yağmurun hemen hemen tamamının akışa geçmesine neden olmuştur. Gelen su miktarını karşılayacak drenaj kesitleri dar kaldığı için taşkınlar oluşmaktadır. Ayrıca, 2007 yılında çıkarılan bir genelge ile dere ve akarsular üzerine yapılacak köprülerin ayaklı olmaması gerektiği(Payandalı olacak) belirtilmiştir. Zira ayaklı köprüler gelen ağaç kütüklerini tutup, köprünün memba tarafında aşırı su biriktirmekte ve köprü suyun basıncına dayanamamaktadır. Ayrıca, DSI tarafından 50, 100 ve 500 yıllık taşkın analizleri yapılmaktadır. Bunlar iyi değerlendirilerek taşkının yinelenme tarihleri istatistiki olarak yaklaşıkta olsa tahmin edilebilir ve ona göre önlem alınabilir. Giresunlulara geçmiş olsun dileklerimle., saygılar sunarım...