2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

Giresun'da zararlı böceklerle mücadele

Giresun Orman Bölge Müdürü Ali Bayburtlu, Dendroctonus Micans (Dev Soymuk Böceği) olmak üzere zararlı böceklerin, bölge ormanlarına yılda 7 trilyon 500 milyar liralık zarara yol açtığını söyledi.
Bayburtlu, yaptığı açıklamada, 81 bin 832 hektar ladin ormanının bulunduğu bölge ormanlarında Dendroctonus Micans'ın ilk kez 1989 yılında görüldüğünü belirtti. Dev Soymuk Böceği erginleri 5.5 -9 milimetre uzunlukta, 2.2-2.5 milimetre genişliğinde koyu kahverengi veya siyah bir böcek olduğunu ifade eden Bayburtlu, "Dişi Soymuk Böceği, ergin ladin ağacının kabuk altındaki kambiyumda 5-14 santimetre uzunluğunda bir veya bir kaç ana yol açarak buralara kümeler halinde yumurtalarını bırakır. Rakım ve değişik iklim şartlarına göre bir dişi 280 adete kadar yumurta bırakabilir. Yumurtadan çıkan larvalar soymuk boruları yönünde 'Larva Familya Yeğeni' şeklinde yiyim yaparlar. Birçok familya yeğini birleşip, ağacı halkaladığında ağaç kurur ve yok olur. Dev Soymuk Böceği, ormanlarımızda birinci derecede zararlı durumda olup, bir soymuk böceği yuvası ince çaplı ağaçları bir yılda kurutabilmektedir. Kalın çaplı ağaçları ise zararlı yuva sayısına göre zamanla zayıf düşürmekte ve ölümleri 8-10 yıl sürebilmektedir" dedi.
Dendroctonus Micans'ın bölge ormanlarında yılda 7 trilyon 500 milyar liralık zarara yol açtığını kaydeden Bayburtlu "Dendroctonus Micans nedeniyle bir yıl içerisinde 50 bin metreküp ağaç kuruyarak yok oluyor. 1992 yılından itibaren bu böceğe karşı mücadele yürütülüyor. Dendroctonus Micans'ın ormanların etkisini azaltmak için müdürlüğümüz bünyesinde bulunan 7 laboratuarında Rhizophagus Grandis isimli 2 milyon 602 bin yararlı böcek üreterek ormanlara bırakılmıştır. Yaptığımız bu çalışmalar sonucunda ormanlardaki ekolojik dengenin tekrar kazanılmasında yüzde 74 oranında başarı elde edildi" diye konuştu.
GİRESUN - İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2004 Çarşamba 21:39:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?