3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Giresun'un ekonomisi fındığa bağlı

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, TMO'nun fındık alım bedellerini ödememesinin Giresun ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.


Kara, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun ekonomisinin fındığa bağlı olduğunu kaydetti. Fındık fiyatında yaşanacak olumlu ya da olumsuz durumların Giresun ekonomisini direkt olarak etkilediğine dikkat çeken Kara, bu durumun en çok da esnaf ve sanatkarlara yansıdığını dile getirdi.


2008 ürünü fındık fiyatının maliyetinin altında olduğunu dile getiren Kara, “2008 ürünü fındık fiyatı maliyetinin oldukça altında olan 2,5 YTL gibi bir fiyatta seyrediyor. Fındık fiyatındaki bu düşüklük maalesef Giresun ekonomisini olumsuz etkilemekte, dolayısıyla da esnaf ve sanatkarlarımızı mağdur etmektedir” dedi.
Fındık fiyatındaki düşüklük ve TMO'nun günlerdir alım yaptığı ürün bedellerini ödememesi nedeniyle Giresun ekonomisinin zor günler geçirdiğini ifade eden Kara, “Yaşanan küresel kriz, tüm dünyada olduğu gibi Giresun'da da ekonomiye olumsuz yansımaktadır. Bir de buna 2008 ürünü fındık fiyatının düşük seviyede olması ve TMO'nun ödeme yapmaması eklenince, Giresun ekonomisi daha da zor günler geçirmektedir. Ekonomide yaşanan sıkıntı en çok esnaf ve sanatkarımızı etkilemektedir. Esnaf ve sanatkarımızın beli bükülmüş durumdadır. Vergilerini, BAĞ-KUR ve SSK primlerini ödeyemez hale gelmiştir. Bir bir kepenkler kapanmaya başlamıştır” diye konuştu.


Kara, siyasilerden Giresunlu esnaf ve sanatkarların yaşadıkları olumsuzlukların giderilmesi için, fındık fiyatının yükseltilmesi ve TMO'nun ürün bedellerinin ödenmesi noktasında çözümler beklediklerini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 16:13:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gönül Aydemir IP: 85.96.231.xxx Tarih : 17.11.2008 00:00:06

Fındık,Giresun'un iklimine ve toprak yapısına en uygun bitkilerden biri.Ancak,Giresun kirazının araomasını Türkiye'nin hiçbir yerinde bulamazsınız.Çok kaliteli ve olağanüstü değişik ve güzel meyve çeşitleri vardır.Giresun'luar maviden ve yeşilden bıkmış gibiler.Yemyeşil bahçelere ısırganotu ilacı,ağır tarım ilaçları,BM tarafından 1966 yılında yasaklanmasına karşın,Türkiye bu antlaşmaya taraftır,hala doğada yoğun biçimde DDT kullanılıyor.Giresun çiftçisi,ayn zamanda kümes hayvanları,süs hayvanları besleyebilir.Yeşil fasulyemiz çok kalitelidir.Balıkçılık yaygınlaştırılabilir.Süs btkileri yetiştirilebilir.Fındık bahçelerine dokunmadan,fındık bahçeleri de değerlendirilerek çok değişik ürün çeşitleri ekonomiye kazandırılabilir.En pahalı sebze,en pahalı meyve bizim ilimizde satılır.Bir demet lahana istanbulda daha ucuzdur.Pazarlama sorunu vardır.Bu da iş adamlarımızın çözebileceği bir iş.Neden örnek çitflikler denenmiyor?