3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

GÜ'de yeni akademik yol başladı

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, Giresun Üniversitesi'nin, Anayasa'nın, lafzına ve ruhuna sonuna kadar sadık kalacağını söyledi.


Prof. Dr. Öztürk, Güre Yerleşkesi Konferans Salonu'nda Giresun Üniversitesi'nin 2008-2009 Akedemik Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Giresun Üniversitesi'nde 2007 yılının Mayıs ayında göreve başladığını hatırlattı. Giresun Üniversitesi'nin görev süresinde geçen bir yıl içerisinde yapı olarak ciddi bir büyüme yaşadığını belirten Prof. Dr. Öztürk, üniversitenin büyümesinin sürdürülmesi için altyapı eksikliklerinin giderilmesi yönünde büyük çabalar sarf ettiklerini dile getirdi.
Giresun Üniversitesi'nin, Anayasa'nın, lafzına ve ruhuna sonuna kadar sadık kalacağını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, "Anayasa hükümleri ışığında, üniversitemizdeki eğitim-öğretim faaliyetleri, Türk Milleti'nin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini ve Cumhuriyeti koruma ilkesini dikkate alır.

Üniversitemizde, Atatürk ilkeleri ve inkilapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, eğitim-öğretim yapılmakta, sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülmektedir. Ve üniversite yönetimi olarak, eğitim ve öğretim hürriyetinin Anayasa'ya sadakat borcunu ortadan kaldırılmaması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü Giresun Üniversitesi, hukuk devletinin ve hukukun üstünlüğünün, kişilerin ve kurumların kendilerine pozitif hukuk kuralları ile bağlı görmesi ve bunu bağlılıklarını eylemli olarak ortaya koyması ile vücut bulacağına inanmaktadır" dedi.
Prof. Dr. Öztürk, "Giresun Üniversitesi, pozitif hukuk kurallarının izin verdiği sınırlar içinde, hür düşünceye açık bir üniversitedir" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cumhuriyet 'fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür' nesiller ve muhafızlar isterken, bizim üniversite olarak aksini yapmamız düşünülemez. Devletin Anayasa'da yazılı temel niteliklerinden birisi de 'hukuk devleti' olduğu ve bu ilkenin 'hukukun üstünlüğüne' saygı gösterilmesini ve pozitif hukuk kurallarına uyulmasını gerektirdiği düşünülürse, üniversitemizin, başta mevcut Anayasa olmak üzere pozitif hukuk kurallarına bağlı olduğu şüphesizdir."


Giresun halkından Giresun Üniversitesi'ne destek olmalarını isteyen Prof. Dr. Öztürk, üniversitenin kent için öneminin çok büyük olduğunu, bu nedenle de Giresunlular'ın bunu görerek hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.


Eğitimci ve Yazar Hüseyin Hüsnü Tekışık tarafından törende açılış dersi verilirken, Vali Mustafa Taşkesen ve Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk tarafından, üniversitesi yönetimi tarafından kendisine Türk eğitimine yaptığı katkılardan dolayı "Eğitim Fahri Doktora" beratı verildi ve cübbesi giydirildi.
Törene, Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Giresun Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erhan Güder, CHP Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, üniversitenin akedemik personeli ve öğrenciler katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 13:52:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?