3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

GZO: Fındık fiyatları yükselecek

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Kasım ayıyla birlikte fındık fiyatlarının yeniden yükselişe geçerek, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) 2007 ürünü alım fiyatlarının üzerine çıkacağını öne sürdü.

Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun serbest piyasasında fındık fiyatlarının son bir hafta içerisinde 5 YTL'den, 4,50 YTL'ye indiğini hatırlattı. Fındık fiyatlarında 5 YTL'ye çıkan fiyatların daha da yükleseleceği beklentisinde oldukları bir sırada, piyasada yaşanan düşüşe kendilerinin de bir anlam veremediğini vurgulayan Akbaşlı, ancak bu durumun uzun sürmeyeceğini iddia etti.

Kasım ayıyla birlikte fındık fiyatlarının yeniden yükselişe geçerek, TMO'nun 2007 ürünü alım fiyatlarının üzerine çıkacağını öne süren Akbaşlı, "Piyasaya çok az miktarda fındık indirilmektedir. Bu nedenle piyasada fındık ihtiyacı oldukça fazla. Kasım ayının ilk günlerinden itibaren fındık fiyatları yeniden yükselişe geçecektir. Tahminlerimiz doğru çıkarsa, Kasım ayı içerisinde fındık fiyatları TMO'nun alım fiyatı olan 5,20 YTL'nin üzerine çıkacaktır" dedi.

Akbaşlı, fındık rekoltesinin yüzde 70-75'lik bölümünün daha Eylül-Ekim ayı içerisinde pazara indirildiğini, üreticinin elinde halen 150 bin ton fındık kaldığını tahmin ettiklerini belirterek şunları söyledi: "2007 ürünü fındık rekoltesi 500 bin tonun altında gerçekleşti. Bu durum piyasada önemli oranda fındık ihtiyacını doğurdu. Bir de buna TMO tarafından yaklaşık 75 bin ton fındık alımı gerçekleştirilmesi de eklenince, piyasa ihtiyacı daha da arttı.

2007-2008 ihracat döneminin ilk iki ayında yaklaşık 150 bin ton fındık ihracatı ile başta emanetler olmak üzere yapılan stokları da hesap edersek 325 bin ton fındık Eylül-Ekim ayı içerisinde piyasaya indirilerek, işlem gördü. Üreticinin elinde ise halen 150 bin ton fındık kaldığını sanıyoruz. Yeni fındık hasat dönemine de daha 10 ay gibi uzun bir zaman var. Bu nedenle piyasada duyulacak olan ihtiyaçtan dolayı fındığın değeri daha da artacaktır. Ocak-Şubat aylarında fındık fiyatlarının hakettiği değere ulaşacağını tahmin ediyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 15:27:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?