7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Hanta virüsü can aldı!

Giresun'da grip şikayetiyle doktora giden, ancak sevk edildiği KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde hanta virüsü teşhisi konulan bir kişi hayatını kaybetti.

Giresun Batlama Küçük Sanayi Sitesi’nde marangozluk yapan 49 yaşındaki Osman Dalman, yaklaşık 1 ay önce grip şikayeti ile gittiği Giresun Prof.Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi’nden Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne sevk edildi.

Burada kemirgenlerden bulaşan hanta virüsü teşhisi konulan ve tedavi altına alınan Dalman dün hayatını kaybetti. Osman Dalman Giresun’un Uzgur Köyü’nde bugün toprağa verildi.

HANTA NEDİR?

Hanta virüsü insanlara kemirgenlerin idrar, çıkartı ve salgıları yoluyla bulaşır. Hastalık belirtileri “grip” ve “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” ile benzerlik gösterir. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 hafta arasındadır. Bu sürenin sonunda ani başlayan yüksek ateş, üşüme titreme, halsizlik, yaygın adale ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi şikâyetler meydana gelir.

Bu şikâyetlerin başlamasından kısa süre sonra kan trombosit sayısında azalma, böbrek fonksiyon bozukluğu, geçici bulanık görme, öksürük, solunum bozukluğu, deri veya mukozal kanama gibi belirtiler görülebilir.

TENEKE MEŞRUBATLAR TEHLİKELİ

Hanta virüsünün kişinin aklına gelmeyecek bulaşma yolları olduğunu söyleyen uzmanlar, yaptıkları araştırmanın sonucunda virüsün S.M.’ye bulaşmasının tek yolunun teneke kutudan içilen meşrubat olduğu sonucuna vardıklarını belirttiler. Meşrubatların tutulduğu depolarda kemirgenlerin bulunma riskine karşı, temizlik kontrollerinin ihmal edilmemesi ve yıkanmadan tüketilmemesi gerekiyor.

İLK KEZ KORE’DE GÖRÜLDÜ

Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre Hanta virüsü ilk defa 1950'li yıların başında Kore'de tespit edilmiştir. Bazı kemiriciler, virüsü taşımakta ve etrafa bıraktıkları vücut çıkartılarının solunum yolu ile alınması şeklinde insana bulaşmaktadır. Hastalığın iki tipi mevcut olup, akciğer yetmezliğine neden olan tip Amerika kıtasında, böbrek yetmezliğine yol açan tipi ise daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülmektedir. Rusya'nın güney bölgesi ve balkanlarda uzun yılardır görüldüğü bilinen hastalık, ülkemizde gelişen tanı ve laboratuvar imkanları çerçevesinde ilk kez tespit edilmiştir.

TÜRKİYE’DEKİ İLK KURBAN

Hanta virüsü nedeniyle Türkiye’de ilk can kaybı 2009 yılı Nisan ayında yaşandı. Zonguldak ve Bartın'da, "Hanta virüs" şüphesiyle hastanede tedavi altına alınan 16 kişiden 46 yaşındaki İlyas Bilgin yaşamını yitirdi.

Ormanlık alandaki bir ağasın dalını koparmak isterken parmağına diken batan, 2 hafta sonra da rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede ölen İlyas Bilgin'in incelenen kan örneklerinde virüs pozitif çıktı.

Radikal
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2010 Cumartesi 10:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?