Giresun AIDS Savaşım Derneği Kurucu Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, hastane inşaatlarının, hastane enfeksiyonlarını arttırdığını söyledi.
Dr. Torun, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de hastane ekfeksiyonları sorununun sağlık alanında en önemli sorun haline geldiğini belirtti. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi noktasında bugüne kadar önemli adımların atılmadığına işaret eden Dr. Torun, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi nedeniyle her yıl ölüm olaylarının yaşandığını ve ülke ekonomisine de önemli ekonomik kayıplara neden olduğunu vuguladı.
Hastane enfeksiyonlarının oluşmasında en büyük etkenlerden birisinin de, tam olarak bitirilmeyen hstanelerin hizmete sokulması veya hastane onarımlarının hasta sağlığını dikkate alınmadan yapılması olduğunu savunan Dr. Torun," Ülkemizde gün geçmiyor ki, hastane inşaatları veya hastane içi onarım ve talimatları azalmasın. Hatta yeni açılan hastanelerde dahi inşaatlar bitmemekte, onarım devam etmektedir. Böylece hastaların hastaneye girişleri ve yatışları sırasında bu inşaatlardan çeşitli mikroplar hastalara bulaşmaktadır" dedi.
"İNŞAATLAR SONUCU OLUŞAN ENFEKSİYONLARDA AKCİĞER MANTAR ENFEKSİYONU İLK SIRADA"
Dr. Torun, inşaatlar sonucu oluşan enfeksiyonların başında, akciğer mantar enfeksiyonlarının geldiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"En önemlisi de 'Aspergilloz' dur. Toprak, su, organik madde ve çürüyen bitkilerde bol miktarda bulunan bu mantar çeşidi, insana hava yolu ile bulaşır. Hastanelerde hava, toz ve yüzeylerden izole edilebilir. Akciğer, sinüs ve kanda enfeksiyon ağrısı, kanlı balgam çıkarma, genel durum bozukluğu gibi sorunları olan bu hastaların kaybedilme oranları hayli yüksektir. Tedevilerde çok pahalı mantar ilaçlar kullanılmakta olup, hastanın yaşama oranı düşüktür."
Hastane inşaatları ve onarımlarının mantar hastalıkları dışında, kronik bronşit hastalarında alevlenmeye, astım hastalarında kötüleşmeye yol açtığını ifade eden Dr. Torun, allerjik hastalar için de büyük tehlike oluşturduğuna işaret etti.
Dr. Torun, hastane inşaatlarının tamamlanmadan, hastanelerin hizmete açılmamasını isteyerek "Mümkünse onarım ve inşaatların kısa tutulmalıdır. Onarım yapılacak servislere hasta yatırılmamalıdır. Özelliği olan ve riskli servislerde bu durum özellikle dikkat edilmelidir. İnşaat onarım ve benzeri durumları içinde tıp doktorlarının ve sağlık personelinin olduğu bir ekipce planlanma yapılması ve denetlenmesi uygun olur" diye konuştu.