3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Haydi hanımlar kilime

Giresun'un Keşap İlçesi'nde 2005 yılında kaymakamlık tarafından yöredeki kadınlara gelir sağlayıcı meslek edindirmek amacıyla kurduğu kilim atölyeleri yöre kadınlarının ilgilerini bekliyor. 

Kilim Atölyesi Müdürü İsmail Sarıaydın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Keşap Kaymakamlığı tarafından yöredeki kadınlara gelir sağlayıcı meslek edindirmek amacıyla iki yıl önce kilim atölyesinin kurulduğunu belirtti. İlk aylarda atölyeye Keşaplı kadınların yoğun ilgilerinin olduğunu ifade eden Sarıaydın, ancak son dönemlerde ilginin azalma gösterdiğini aktardı. 

Atölyelerinin meslek edinerek aile ekonomilerine katkı sağlamak isteyen kadınları beklediğini vurgulayan Sarıaydın, "Kaymakamlık tarafından 2005 yılında başlatılan proje dahilinde ilçe merkezi ve Halkalı Köyü'nde kilim atölyeleri açıldı. İki atölyemizde toplam 32 tezgahımız bulunuyor. Ancak tezgahlarımızın şuan 21'i faal durumda. Boş bulunan tezgahlarımız Keşaplı kadınlarımızı bekliyor. Kadınlarımız evlerinde boş vakit geçireceklerine, atölyelerimize gelebilirler. Burada kendileri altın bilezik olan el sanatlarımızı öğrenerek meslek ediniyorlar. Bu yolla da aile ekonomilerine katkı sağlayabilecekler. Kilim dokuyan kadınlara metrekaresine 100 YTL ödemekteyiz" dedi. 

Sarıaydın, Keşap Kilimleri'nin kısa sürede Türkiye ve dünyada tanınan bir marka haline geldiğini, bundan da mutluluk duyduklarını aktardı. Sarıaydın, "Kullanım ömrü ortalama bir asır olan el emeği kilimlerimiz tamamen orijinaldir. Koyun yünü, kök boya ile yapılan kilimlere Anadolu motiflerini kilimlerimize işliyoruz. Ayrıca atölyelerimizde çanta, yolluk ve duvar süslemeleri yapmaktayız. Kilimlerimizin iki yıl gibi zamanda büyük ün yaptı. İlk başta Akdeniz ve Ege'deki turistik yörelerde satışa sunduğumuz kilimlerimizi şimdi ABD, Japonya, Fransa, İtalya, Almanya ve Hollanda'ya hediyelik olarak göndermeye başladık. Kilimlerimizin ünü her geçen gün daha da artmaktadır" diye konuştu. 

2006 yılında atölyelerde 50 metrekare kilim dokunduğunu, 2007 yılında bu rakamın 100 metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Sarıaydın, kilim dokumacılığını özendirmek ve atölyede çalışan kişi sayısını artırmak için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2007 Çarşamba 12:39:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?