19
Mayıs
2024
Pazar
GİRESUN

Hazineye 10 gün sonra ulaşacağız

Giresun'un 2 bin metre rakımlı yaylasında defineciler devlet gözetiminde kayıp bir krallığın hazinesi aranıyor.

 

 

Bir grup defineci, Giresun’un Bulancak ilçesi kırsalındaki 2 bin rakımlı yaylada, 45 gündür ‘Kırım Krallığı’na ait hazineyi arıyor! 30 metrenin üzerinde sondaj yapan kazı ekibi, çadırlar, jeneratörler, kompresör, asansör derken 200 bin lira harcadı ama umutlular. Yaklaşık bir yıllık planlamanın ardından başlanan kazı çalışmasında, olduğu varsayılan krallığa ait şehrin gözetleme kulesinden aşağıya ineceklerini söylüyorlar.

Kazı ekibi, ‘90 ton altın’a ulaşma heyecanını yaşarken, ilçe yöneticileriyse hazineyle değil, ortaya çıkması muhtemel yeraltı şehriyle ilgili.
Kazı için yaklaşık 45 gün önce Giresun Valiliği’nden izin alarak ekibiyle birlikte çalışmalara başlayan 44 yaşındaki Turan Gögerçin mesleğinin definecilik olduğunu, tamamıyla yasal prosedürler çerçevesinde devlet gözlemcileriyle birlikte kazı yaptıkları anlattı:

“Biz profesyonel definecileriz, cihazımızla tespitini yaptık, dokümanları topladık, aynen hepsi doğru çıktı. 10 gün içinde hedefe ulaşmayı planlıyoruz. Kazdığımız 1.5 metrekarelik alanda 45 gün içerisinde 32 metrelik derinliğe ulaştık. Şehrin kulesi olduğunu düşündüğümüz bu alandan o dönemin harçlarıyla oluşturulmuş ve kesme diye tabir edilen taşlardan yapılan bölümler bulduk. Kulenin aydınlatılması için kullanılan meşale koyma yerlerini ortaya çıkardık. Yasal olarak 15 günümüz kaldı. Ama 10 gün içinde ulaşmayı planlıyoruz. Doğru yolda olduğumuza eminiz. Çünkü yere vuruyoruz, altının boş olduğuna dair sesler geliyor.”

Bulancak Belediye Başkanı Kadir Aydın, kazı çalışmalarını bizzat yerinde izliyor: “Merakla bekliyoruz. Başlangıçta bir define kazısı olarak algılandı ama işin üzerine gidildikçe, biraz daha boyutları ilerleyince farklı noktalara gitti. Yerel idareci olarak altınla ilgilenmiyorum. Benim için asıl hazine, burada böyle bir medeniyetin olmasıdır. Bu boyutla değerlendirildiğinde, Bulancak açısından, yayla turizminin yanı sıra kültür ve inanç turizmi açısından önemli olacaktır.”

Bulancak Turizm ve Tanıtma Derneği (TUDER) Başkanı Zafer Çamaltı da kazı yerini ziyaret etmiş: “İlginç bir yer, orman içerisinde. Değişik bir deneyim oldu benim için. Arkadaşlar burada 3 bin 500 yıl önce bu topraklarda hüküm sürmüş ’Kırım Krallığı’nın izlerini arıyorlar.”

Çamaltı’na göre kazı Giresun’un bölgenin kaderini değiştirebilir:
“Burada arkadaşların anlatmasına göre tarihi bir uygarlığın kalıntıları var. Tıpkı Ürgüp, Göreme, Derinkuyu gibi bir yeraltı şehri bekleniyor. Kral mezarlarına ulaşılma hedefleniyor. Ciddi anlamda da değerli bir hazine bekleniyor. Onlar altınları alsın, yeraltı şehri de bizim olsun.”(aa)

Kırım değil, Kimmerlerdir!
Define ekibi, Kırım Krallığı diyor, ama Anadolu Ajansı’nın görüştüğü tarihçilere göre Milattan Önce 1500’lü yıllarda bölgede ‘Kırım Krallığı’nın var olduğuna dair herhangi bir tarihsel bilgi yok. Tarihçiler, bulunacağı iddia edilen şehrin Milattan Önce 8’inci yüzyılın ilk yarısına kadar Kafkasya’dan Karadeniz’in kuzeyine doğru uzanan alanda yaşayan atlı göçebe kavim ‘Kimmerler’e ait olabileceğini belirtiyor.

Altının yarısı devletin olur
Define Arama Yönetmeliği, define aramak isteyenlerin, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçeyle müracaat etmelerini ve dilekçede arama amacının açıkça belirtilmesini şart koşuyor. Bulunan definenin Maliye Bakanlığı’nca geçer akçe olarak değerinin tespit edilmesini öngören yönetmelik, define Hazine ’ye ait arazide bulunmuşsa değerinin yüzde 50’sini çıkaran kişi olan aracıya verilmesini karara bağlıyor. Bulancak ’ta yapılan kazıda, yönetmelikte belirtilen devlet gözlemcileri de yer alıyor.

...
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 15:02:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan Köse IP: 82.83.205.xxx Tarih : 7.06.2009 21:15:05

Allah hepsine akli fikir versin ne diyelim,memlekette millet acindan ölmüs.Onlar tonlarca altini yerin yüzlerce metre altina kimler nasil gömmüsler? Memlekette hic akilli yok galiba.