3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Hergün bir kase çorba iyi gelir

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, "Karadeniz halkı da bir gün ezo gelin, bir gün tarhana çorbası içerse bir gün de fındık çorbası içmelidir" dedi.
Pamuk, fındık üreticisini ürününü tüketmekte öncülük yapmaya çağırarak, üreticilerin fındığın çorbasını, ekmeğini, çiğ köftesini tüketmesini istedi.

Türkiye'nin dünya fındığının yüzde 75'ini ürettiğini kaydeden Pamuk, "Bunun da yüzde 90'ını satıyor, yüzde 10 kadarını ise işliyor. Bunu 15-20'lere çıkarttığımızda Türkiye'de fındığın rekolte fiyat problemi olmayacak. Üretici ürettiği fındığına sahip çıkarsa fiyat kesinlikle 5 YTL'nin altına düşmez. Biz bunun mücadelesini veriyoruz" dedi.

İthalatçısı, ihracatçısı, manavı, ziraat odaları, iktidarı, muhalefeti, kısacası tüm sektör temsilcileriyle birlikte fındık için kalıcı çözümler bulmak için uğraştıklarını ifade eden Pamuk, "Biz mazeret değil, öncelikli olarak plan ve projeler sunuyoruz. Biliyorsunuz Ordu'da arkadaşlarımız fındık çorbası yapıyorlar. Karadeniz halkı da bir gün ezo gelin, bir gün tarhana çorbası içerse bir gün de fındık çorbası içmelidir" diye konuştu.


Fiskobirlik başkanı Pamuk Karadenizlilere Fındıklı çorbayı önerirken bizde size birkaç tarif verelim dedik,pek de bilinmeyen Fındık çorbası ve Karadeniz’in dünyaca meşhur fındığından yapılan bir kaç tarif..

Fındık Çorbası..

Malzeme: 8 kişilik
1 adet büyük Soğan
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı fındıkyağı veya zeytinyağı
4 dilim esmer bayat ekmek
½ su bardağı beyaz şarap
12 su bardağı et suyu
1 küçük paket krema
1.5 su bardağı kavrulmuş fındık unu
Karabiber, tuz, fesleğen, maydanoz
Rendelenmiş soğanı ve sarımsak dişini, fındıkyağı ile karıştırarak, orta ateşte, sararıncaya kadar kavurun. Ufalanmış esmer bayat ekmek içlerini katıp kavurmaya devam edin ve beyaz şarabı da ilave ederek, karışım homojen bir hale gelinceye kadar, karıştırın.
Tencereye azar azar et suyunu katın. Kaynamaya bırakın. Kremayı, fındık ununu, karabiberi ve tuzu kaynayan karışıma iyice yedirerek katın. En son maydanoz ve fesleğeni ekleyin. Ocaktan indirdiğiniz karışımı, tamamen homojen hale gelmesi için, mikserden geçirin. Gerekiyorsa az miktarda su ilave ederek, az harlı ateş üzerinde, kremalı çorba kıvamına gelinceye kadar 1-2 dakika karıştırın.
Çorbayı servis kabına koyduktan sonra, üzerini kıyılmış maydanoz ve fesleğen ile süsleyip sıcak olarak servisini yapın

Fındıklı Brokoli çorbası

Malzemeler:

500 gr brokoli
2 havuç
4 bardak su / et suyu
2 bardak süt (dilerseniz süt ve krema karışımı)
2 kaşık tepeleme un
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 bardak toz fındık
servis yaparken kullanmak için bir miktar çekilmiş fındık

Brokoli ve havuç ayrı ayrı haşlanarak ezilir. Sıvı yağ ve un, un beyazlayıp çiğ kokusunu kaybedene kadar kavrulur. Üzerine süt ilave edilerek hızlıca karıştırılır. Bu aşamada tel çırpıcınızı kullanırsanız pütürsüz bir karışım elde edersiniz. Su, et suyu, tuz, brokoli ve havuçları da ilave ettikten sonra kaynayana kadar pişen çorbanın altı kısılarak beş dakika kadar kaynatmaya devam edilir.

Son olarak içine toz fındığı ekleyip karıştırdıktan sonra tabaklara alınarak, üzerinde fındık ve taze çekilmiş karabiberle servis yapılır.

Fındık kaplı içli patates köftesi

Ölçüler:

-6 patates
-1 yumurta veya tercihen 2 yumurta sarısı
-2-3 çorba kaşığı un
-Tuz, karabiber
-tadımlık muskat rendesi
-patates karışımı ve dışı için 2 çay bardağı ince çekilmiş fındık
-rende kaşar peyniri.

Köfteler için 300 gr. köftelik kıyma, tuz, biber, soğan ve galeta unu yoğurularak cevizden küçük toplar yapılır. Yağsız tavada biraz unlanarak pişirilir.

Patatesler kabukları soyulup dilimlenerek üzerini geçecek kadar suda haşlanır. Yumuşayınca suyu süzülür ve sıcakken ezilir. (Patatesleri kabuklarıyla haşlayıp sonradan soyarak kullanırsanız, nişasta fazlası köfteye şekil vermekte zorluk çıkarabilir.) Yumurta sarıları, tuz, biber, olmazsa olmaz muskat rendesi ve bir çay bardağı ince çekilmiş fındık ilave edilir. Fazla karıştırmadan toparlanır. Eller ıslatılarak köfteyi saklayacak kadar patates avuç içine alınır, köfte içine kapatılır. Patates topları unlanmış bir tepsi içinde yuvarlanır.

Köfteler kaynamış tuzlu suda iki üç dakika kadar haşlanır. Hızlı hareket edilerek sudan çıkarılan köfteler fındığa bulanarak yağlanmış fırın tepsisine alınır. 175 derece ısıtılmış fırında 10 -15 dakika tutulur. Fırından almadan hemen önce üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek bir kaç dakika daha fırında bırakılır.


Fındıklı Tavuk 

• İrili ufaklı çekilmiş fındık
• 1 yumurta akı
• İçine azıcık tuz ve isterseniz baharat katılmış un
• Tavuk göğsü ya da tavuk göğsü şeritleri
• Kızartmak için az miktarda yağ
Unu, yumurta akını ve findıkları tavuk parçalarını içine alabilecek büyüklükte kaplara yanyana koyun. Bu tarif için hem ocak üstünde, hem fırında kullanılabilecek bir tavaya ihtiyacınız olacak. (Ben demir tavamda yaptim.) Tavaniza biraz yağ koyup kızdırın. Fırınınızı 175C ye ısıtın. Tavuk göğsü şeritlerini öce una, sonra yumurta akına bulayın. Fındıklarla her yanını kaplayın ve tavaya koyarak altını pişirin. Kullandığınız tavuk parçalarının büyüklüğüne göre süre değişecek tabii. Bir kürdan batırıp tavuğun suyunun renksiz olduğunu görerek piştiğinden emin olabilirsiniz. Tavuk göğsü genelde çabuk piştiğinden fazla fırında bırakmamak lazım ama fındıklar tavuğun kurumamasina yardimci oluyor bu tarifte.

Eğer findıkları baharatlamak isterseniz, içine arzu ettiğiniz baharatlari eklediğiniz azıcık tereyağını (ya da nasıl yağ tercih ediyorsanız onu) ısıtın. Çekilmis fındıklarınızı ekleyip karıştırarak baharatların eşit şekilde dağılmasını sağlayın. Sonra lezzetin daha belirginleşmesi için baharatlı fındığınızı fırınlayın. Biraz soğuduktan sonra yukarıda verilen tarifteki şekilde tavukları kaplamak icin kullanın.




Fındık Reçeli

Malzemeler şöyle:

Bir avuç fındık
İki su bardağı tozşeker
İki su bardağı su
Bir adet kuru incir
Bir çorba kaşığı kuru üzüm
Bir çay kaşığı limon tuzu
Bir çay kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Beş altı adet karanfil
Bir çubuk tarçın

Fındığı önce tavada ya da fırında iyice kavurun, sonra havanda döverek un haline getirmeden parçalayın. Limon tuzu, tereyağı ve zencefil dışındaki bütün malzemeyi tencereye koyup 15 dakika pişirin. Büyük kabarcıklar oluşmaya başladığında tahta kaşıkla alabilirsiniz. Zencefili, tereyağını ve suda erittiğiniz limon tuzunu ekledikten sonra, bir süre daha kısık ateşte istediğiniz kıvamı alana kadar tutun.

Ocaktan indirip soğumaya bırakın, sonra da kavanoza boşaltın. 




Fındık ezmeli çikolatalar

Malzemeler:
• 160 g dövülmüş fındık
• 15 - 20 adet bütün fındık
• 1 küçük yumurtanın beyazı
• 4 y.k. pudra şekeri
• 100 g bitter çikolata (benmari usulü eritilmiş)
Yapılışı:

1.Fındığı ve pudra şekerini blendırda iyice karıştırıp toz haline getirin. İçine yumurtanın beyazını ekleyin ve tekrar karıştırın.
2.Elinizi hafifçe ıslatın ve fındık ezmesini biraz daha karıştırın. Ezmeden dilediğiniz büyüklükte parçalar alarak yuvarlayın ve parmağınızla biraz bastırarak yassılaştırın.
3.Tüm ezmeyi bu şekilde hazırladıktan sonra 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirin. 4.Ezmeleri tek tek, benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırın. Çikolatali ezmeleri yağlı bir kağıt üzerine alın ve her birinin üzerine bir adet bütün fındık koyun. Hazırladığınız çikolataları buzdolabında donduktan sonra servis yapin


Fındık ezmesi

300 gr kavrulmuş fındık
½ çay kaşığı tuz
¾ çorba kaşığı pudra şekeri
Kavrulmuş fındıkları mutfak robotuna yerleştirin ve üç dakika kadar parçalayın. Tereyağ gibi bir kıvama gelmesi gerekiyor ancak içinde fındık parçacıkları da kalacak. Yavaş yavaş şeker ve tuzu ekleyin. Eğer robot çalışırken üstünden malzeme koyabildiğiniz bir yeri varsa oradan ekleyerek robotu hiç durdurmayın. Kenarlara yapışan karışımı bir spatulayla tekrar kaba doğru itin. Yedi dakika kadar robotta çekin.
Kakaolu Fındık Ezmesi için: 300 gr fındık, 125 gr pudra şekeri, 3,5 çorba kaşığı kakaoyla aynı işlemi yapabilirsiniz.
Baharatlı Fındık Ezmesi için: 300 gr fındık, 125 gr pudra şekeri, 35 gr pudra şekeri, ½ çorba kaşığı tarçın, isterseniz ½ çorba kaşığı da yenibahar ekleyip yine aynı tarifi kullanabilirsiniz.
Eğer ezmeniz daha kıtır olsun istiyorsanız, hazır olduktan sonra 40 gr kadar çekilmiş fındık ekleyebilirsiniz. Ondan sonra ister kaşıklayın, ister ekmeğinize sürün, isterseniz tatlılarınızda kullanın.
Fındık ezmesi kapaklı bir kapta, dolapta 3 ay kadar durur. Bu arada üstüne biraz yağ çıkabilir ama bu normal. Siz tadını çıkarmaya devam edin. 


Not:Tarifler 'fınduklutarifler.blogspot.com'dan alınmıştır

A.A-Kent Haber
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2007 Cuma 13:44:09
Güncelleme :16 Şubat 2007 Cuma 14:07:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?