3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

İklimden kaynaklanan hasar

Tarım Sigortaları Havuzu A.Ş. (TARSİM) Karadeniz Bölge Koordinatörü Bülent Yaşaroğlu, gelen ihbarlar sonucu fındık bahçelerinde eksperlerce yapılan çalışmalarda teminat içi herhangi bir hasara rastlanmadığını belirtti. 

Son günlerde fındık ürünü için don, dolu, yangın ve heyelan gibi hasar ihbarlarının yapıldığını ve bu ihbarların titizlikle değerlendirildiğini kaydeden Yaşaroğlu, yapılan incelemeler sonucu kendilerine ulaşan ihbarların gerçeği yansıtmadığının belirlendiğini ifade etti. 

Fındıkta, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın ve deprem riskleri için bahçedeki ocaklarda (küme halindeki fındık ağacı) bulunan çotanaklardaki tanelerin en az yüzde 90'ının mercimek büyüklüğüne gelmesi gerektiğine işaret eden Yaşaroğlu, “Don riski için ise ocaklardaki dişi çiçeklerin en az yüzde 90'ının etrafını çevreleyen pulcuklardan ayrılıp sap oluşturmaya başlaması ve ilk yaprakçıklarının da açmaya başlaması gerekmektedir. Bunlara rağmen fındık üreticilerinden bu konuda çok sayıda ihbar gelmektedir. Fındık bahçelerinde eksperlerce yapılan çalışmalar sonucu, gerek don, gerekse de dolu ve diğer risk grubu olan fırtına, hortum, heyelan, yangın ve deprem riskleri için hiç bir teminat içi hasara henüz rastlanmamıştır” dedi.
Yaşaroğlu, fındık üreticilerini asılsız ihbar yapmamaları hususunda uyarırken bu tür durumlarda hasar tespit çalışma ücretlerinin, ihbarı yapan kişilerden tahsil edileceğini de vurguladı.

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 10:49:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?