3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Kaliteli fındık üretimi için tavsiyeler

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nden (FİSKOBİRLİK) yapılan açıklamada, Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan fındığın iç ve dış pazarlara daha kaliteli bir şekilde ulaştırılabilmesi için üreticilerin nelere dikkat etmesi gerektiği belirtildi.


FİSKOBİRLİK'ten konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, 2007 ürünü fındık hasat döneminin başlamasına çok az bir zaman kaldığı hatırlatılarak, fındık üreticilerinin bir yıllık emeklerinin karşılığını almaları, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan fındığın gerek iç, gerekse de dünya pazarına daha kaliteli ulaştırabilmesi ve ihracatta sürdürülebilir olunması için üreticilerin fındık üretimine özen göstermeleri istendi. Fındık bahçelerinde bakım işlemlerinin (gübreleme, zirai mücadele, budama, bahçe altı temizliği gibi) önerilen şekilde ve zamanında yapılması gerektiği kaydedilerek fındık toplama zamanından en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otların temizlenmesi gerektiği belirtildi.


Bahçelerde farklı zamanlarda olgunlaşan fındıkların olgunlaşma sırasına göre ve ayrı ayrı toplanılması gerektiği ifade edilerek üreticilere şu tavsiyelerde bulunuldu:


"Fındığınızı, olgunlaşıp kendiliğinden yere dökülmeye başladığında toplayınız. Dalları silkelediğinde yere dökülen fındıkları yerde bekletmeden, mümkünse yere serilen örtüler üzerine silkeleyerek toplayınız. Bahçenizi, en az iki sefer silkeleyerek toplayınız ki hem tüm fındıklar olgunlaşsın hem de erken olgunlaşıp yere düşen fındıklar yerde bekleyip bozulmasın. Toplanan fındıkları jüt çuvallara koyarak aynı gün harmana getirin. Fındıkları kesinlikle naylon çuvallara koyup sıkışık bir vaziyette bekletmeyin. Çünkü bunun sonucunda fındıkta kızışma dolayısıyla, küflenme ve çürüme başlar. Harmana getirilen kavsaklı fındıkları, büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığarak bekletmeyin. Toplanılan kavsaklı fındıkları, mümkün olduğunca toprakla temas ettirmeden ve yağmurda ıslatmadan kurutun. Çünkü yağmurdan ıslanan çotanaklarda kızışma, dane kabuğu renginde kararma ve hatta küflenip çürümeler olabilir. Fındığınızı yağmurdan korumak için üzerine örttüğünüz naylonu direkt fındığın üzerine değil, çardak şeklinde örtün ki, böylece havalanma sağlansın ve fındıklarda kızışma ve çürüme olmasın."


Açıklamada, kavsaklı fındıkları beton harmanlara ve en fazla 10-15 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 2-3 gün kurutulduktan sonra patoza verilmesi gerektiği vurgulanarak fındığın yerden 1 metre yüksekliğe gerilecek ağlar üzerine serilerek kurutulması durumunda, kurutma süresinin yarı yarıya azalacağına dikkat çekildi.


Beton harmanda jüt veya bez tente üzerine sererek kurumaya bırakılan fındıkların yağmurdan korumak için üzerine örtülecek naylon örtüyü kavsaklı fındıkta olduğu gibi doğrudan fındığın üzerine değil, en az 30-40 santimetre yükseklikte çardak yapılarak ve fındıkların havalanmasını önlemeyecek şekilde örtülmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "Tam olarak kuruttuğunuz kabuklu dane fındıklarınızın içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla, diğer yabancı maddeleri seçiniz. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süreleri az olduğu için küflenerek fındığımızın bozulmasına neden olurlar. Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah veya akşam serinliğine jüt çuvallara koyarak harmanlama işini tamamlayın. Unutmayın ki naylon çuvallardaki fındıklar kızışma yapıp, bunun sonucunda küflenecektir. Kuruyan kabuklu fındıklarınızı hemen pazara götürmeyin. Kuru ve havalanabilen bir depoda muhafaza ediniz" denildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 12:54:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?