3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Karadeniz gerçekten kararıyor

Giresun İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır, ciddi çevre sorunları tehdidi altında bulunan Karadeniz’in yaşanan kirlilik nedeniyle giderek karardığını söyledi.

Hıdır, Karadeniz’in Türkiye’yi çevreleyen diğer denizlerden kimyasal yapısı, fiziksel özellikleri ve biyolojik içeriği açısından farklılık gösterdiğini belirtti. Karadeniz’in ortalama derinliği açısından en derin su havzası olduğunu kaydeden Hıdır, “Karadeniz yapısal olarak iki tabaka halindedir. Bu tabakalaşma yoğunluk ve sıcaklık farkından ileri gelir. Üst tabaka oksijen açısından zengin iken, alt tabaka tamamen anoksiktir. Karadeniz'de 200 metre derinlikten sonra yüksek miktarda Hidrojen Sülfür gazı içeren oksijensiz yapı nedeniyle canlı yaşamamaktadır. Bu durum denizde mevcut canlıların hem yaşam alanlarını sınırlandırmakta hem de ticari balık avcılığını etkilemektedir. Yani Karadeniz'in verimliliğinin temelini sığ sular oluşturmaktadır” dedi.

Maviliğiyle övünülen Karadeniz'in ciddi çevre sorunları tehdidi altında bulunduğuna ve yaşanan kirlilik nedeniyle de giderek karardığına dikkat çeken Ali Hıdır, “Tuna, Dinyeper ve Don nehirleri ile Türkiye'deki Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya ve birçok küçük nehirlerden gelen, kentsel ve sanayi atıkları, yoğun deniz trafiği, bu deniz araçlarının atıkları, Karadeniz'e kıyısı olan yerleşim yerlerinden denize dökülen çöpler, evsel ve endüstriyel atık sular Karadeniz’i hızla kirletilmektedir. Maviliğiyle övünülen Karadeniz yaşanan bu kirlilik nedeniyle giderek kararmaktadır. Karadeniz'e sahip çıkılmalıdır. Atıklarımızı denizimize ve nehirlere atılmamalıdır. Mavi deniz Karadeniz'in kararmasına göz yumulmamalıdır” diye konuştu.

Hıdır, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Karadeniz'de yaşanan kirliliğin önlenmesi amacıyla Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarından gelen tarımsal kaynaklı kirliliğin azaltılmasına yönelik olarak ‘Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi’ ile İğneada'dan Hopa'ya kadar bin 605 kilometrelik kıyı şeridinde kurulan 66 istasyonda ‘Karadeniz Kirlilik İzleme Projesi’ çalışmalarının da sürdürüldüğünü ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 13:43:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?