3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Karadeniz'de AIDS

Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı Dr. Mustafa Torun, bavul ticaretiyle birlikte gelişen cinsel ticaretin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde HIV/AIDS hastalığının yayılışını hızlandırdığını söyledi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dr. Mustafa Torun, 1 Aralık tarihinin 'Dünya AIDS Günü' olarak kutlandığını hatırlattı. Dünya'da HIV/AIDS'in hızla yayıldığına dikkat çeken Dr. Torun, hergün 11 bin yeni HIV infeksiyonu ile karşılaşıldığını, halen dünyada 40 milyonun üzerinde HIV/AIDS hastası olduğunu kaydetti.


Türkiye'de ilk defa HIV/AIDS'in 1985 yılında görüldüğünü ifade eden Dr. Torun, Türkiye'de halen resmi kayıtlara göre 2 bin 500'e yakın HIV/AIDS hastasının bulunduğunu söyledi.


Rusya'dan bavul ticaretiyle birlikte gelişen cinsel ticaretin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde HIV/AIDS hastalığının yayılışını hızlandırdığını dile getiren Dr. Torun, "Sarp Sınır Kapısı'nın açılmasıyla birlikte son yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, bavul ticareti altında Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) ülkelerinden gelen insanlarla yaygın nüfus hareketlerinde önemli bir artış yaşanmaktadır. Bavul ticaretiyle birlikte bölgede cinsel ticaret başlangıç gösterdi ve hızla da arttı. Buna paralel olarak bölgede cinsel yolla bulaşan hastalıklarda belirgin yükselmenin olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu hastalıklar arasında HIV/AISD önemli bir yer tutmaktadır. Bölgede resmi kayıtlara göre halen 75 HIV/AIDS olgusu mevcut. Ancak gerçek rakamı bulmak için mevcut olguları en az 50 ile çarpıyoruz. Bu da bölgedeki HIV/AIDS vakalarının ne kadar önemli bir boyuta ulaştığını bize gösteriyor" dedi.


Doğu Karadeniz Bölgesi'nde HIV/AIDS vakalarının artmaması için insanlara yönelik cinsel eğitim çalışmalarına başlanılması önerisinde bulunan Dr. Torun, özellikle bölge erkeklerinin prezarvatif kullanımına yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Prezervatif kullanımının herkesin kolayca erişebildiği, hatta olanaklar sağlanarak ücretsiz dağıtılmalıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 13:17:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fazlı IP: 88.228.16.xxx Tarih : 1.12.2007 11:17:03

teşekkur apo bizi aydinlattigin icin