26
Mayıs
2024
Pazar
GİRESUN

Karayalçın festivalde

Sosyal Demekrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Irak Başbakanı İbrahim Caferi’nin Türkiye’ye yaptığı ziyaretten iki ülke adına olumlu sonuçların çıkmasına vesile olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Bu yıl 28.’si gerçekleştirilen Uluslararası Katadeniz Giresun Aksu Festivali için Giresun’a gelen Karayalçın, gazeteciler derneğinde düzenlediği basın toplantısında Irak Başbakanı İbrahim Caferi’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak Türkiye’ye geldiğini hatırlattı. Irak Başbakanı İbrahim Caferi’nin ilk resmi dış ülke gezisini Türkiye’ye yaptığını ifade eden Karayalçın, bu durumun Irak’ın Türkiye’ye verdiği önemi en iyi şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.

Irak Başbakanı İbrahim Caferi’nin Türkiye’ye yaptığı ziyaretten iki ülke adına olumlu sonuçların çıkmasına vesile olacağını tahmin ettiğini kaydeden Karayalçın, "Irak Başbakanı Caferi’nin Türkiye’de güvenlik sorunu, enerji sektörü, iktisadi işbirliği, Türk taşımacıların can güvenliği ve kerkük konularında çok yönlü görüşmelerde bulunacağı basında yeraldı. Ben görüşmelerde her iki ülke için de önemli kazanımlar sağlanacağını tahmin ediyorum" dedi.

Karayalçın, parti olarak Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması taraftarı olduklarını aktararak, şunları söyledi:

"Türkiye bunu çok açık bir şekilde ortaya koymalıdır. Bu arada Irak’ın kuzeyinde, topraklarımızda yaşayan insanlarımızın yakınlarının, hısımlarının soydaşlarının yani bizim insanımızın bulunduğunu gözönüne alarak, Türkiye’nin orada herkesin hakkını ve hukukunu yasa, anasaya ile güvence altına alınacak düzenlemelerin istemesi gerekmektedir. Ağustos ayında da anayasanın kalıcı şekline ilişkin son karar verilecek. Yıl sonunda seçim yapılacak. Orada bizim insanlarımızın yakınlarının, hısımlarının, akrabalarının birbirleri ile çatışmalarına fırsat vermeyecek bir sonucun elde edilmesi büyük önem taşıyor."

Basınla alakalı hükümlerinde yeraldığı Türk Ceza Yasası’nın 1 Haziran tarihinde yürürlüğe gireceğini dile getiren Karayalçın, düzenlemeler yapılacağı yönünde beyanlarda bulunarak daha önce 2 ay ertelenen yasada ciddi hiçbir düzenlemenin yapılmadığını savundu. Yeni Türk Ceza Yasası’nın toplumsal yaşantıyı birebir etkileyeceğini kaydederek, kamuoyunun aydınlatılması görevini üstlenen basının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 18:19:19
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 16:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?