7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Kayık ustalarının son temsilcileri

KAYIK USTALARININ SON TEMSİLCİLERİ

Karadeniz Sahili’nde yüzlerce kişinin geçimini balıkçılıktan sağladığı Giresun’da, kayık ustalarının her geçen gün azalması dikkat çekiyor.

Giresun’da kayık ustalarının son temsilcilerinden Necdet Özyazıcı, bir zamanlar onlarca kayık ustası bulunurken, bugün sadece iki kişi kaldıklarını söyledi.

Necdet Usta, “Bir zamanlar benimle bu mesleği yapan onlarca kişi vardı. Vefat ederek aramızdan ayrılanların yerini dolduranlar olmayınca haliyle sayımız giderek azaldı. Bu meslek yapıldığında geçim rahatlıkla sağlanabilecek olmasına rağmen çırak bulamıyoruz. Son yıllarda Meslek Liseleri açılmaya başladı. Ancak, uygulama olmayınca mezun olanlarda başka işlerle uğraşıyorlar” dedi.

Giresun merkezde derme çatma bir çadır içerisinde mesleğini sürdürmeye çalışan kayık ustası Necdet Özyazıcı, kendilerine yeterince imkan sağlanmadığından da yakınarak ”Bilindiği gibi Giresun Merkezde bu işi yapan sadece iki kişi kaldık. Bizlerde limanda derme çatma çadırda yağmurda, karda sürdürmeye çalışıyoruz. Bizlere daha korunaklı bir imkan sunsalar zanaat adına belki birilerini yetiştirme imkanı da buluruz. Artık yaşımız itibarıyla bu şartlarda çalışmakta zorlanıyoruz. Çoktan bırakacağım ancak balıkçı arkadaşlarımızın bu sefer teknelerini onaracak kimse bulunmayacağından onların hatırına sürdürüyoruz” diye konuştu.

Yaklaşık 40 yıldır bu mesleği yapan Necdet Usta, en iyi kayığın kestane ağacından yapıldığını da kaydederek, “Biz burada imkanlarımız dahilinde 5 ile 12 metrelik tekneler yapıyoruz. İmkanımız olsa daha büyüklerini de yaparız. 7 metreye kadar tekneler metresi bin TL’den yapılırken, 7 metrenin üzerindekiler ise 2 bin TL’den yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

KAYIK USTALARININ SON TEMSİLCİLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2010 Cumartesi 13:48:03
Güncelleme :20 Mart 2010 Cumartesi 14:15:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?