8
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Kazancılar Sokağı’nın adı kaldı

KAZANCILAR SOKAĞI’NIN ADI KALDI

Bir zamanlar çekiç seslerinin yükseldiği Giresun Kazancılar Sokağı adeta geçmiş günlerini arıyor.

Bakırcılığın altın yıllarını yaşadığı dönemlerde onlarca ustanın yanında yüzlerce işi çalışırken bugün bu mesleğin temsilcileri sadece birkaç tane kaldı.

Giresun’da Kazancılar Sokağı’nda bakırcılığın son temsilcisi olarak mesleğini sürdüren Yaşar Konar, teknolojiye yenik düştüklerini belirterek “Bir zamanlar bu sokağa girildiğinde çekiç sesleriyle dolardı kulaklarınız. Her bir ayrı örste dövülen bakır tencere, ibrik ve bakraçlardan yükselen sesler adeta orkestra gibiydi.Ancak günümüzde ise sadece adı var Kazancılar sokağının” dedi.

Her şeye rağmen kendilerinin devam ettirebildiğince bu mesleği sürdüreceğini belirten Konar, “İnadına çalışıyoruz, eski günlerin hatırına. Biz bu mesleğin altın çağını da yaşadık. Ancak artık bakır eşyalar mutfakta kullanılan eşyalar olmaktan çıktı. Bu da beraberinde kalaycılık mesleğini de bitirdi” diye konuştu.

Ömrünün yaklaşık 40 yılını bu mesleğe adayan Konar, “Daha 5-10 yıl öncesine kadar 10-15 tane olan bakır ustaları son yıllarda emeğinin karşılığını alamayınca bir bir dükkanlarını kapattılar. Kala kala bir ben kaldım. Bende sadece bakır ibrik yapıyorum. Bir kaç arkadaşımda kalaycılık ve tamir işleriyle uğraşıyor. Çoğumuzda alışkanlığımızdan geliyoruz. Kolay değil 40 yılını verdikten sonra dükkana kilit vurmak.Yapıyoruz ama satamasak da devam ediyoruz. Sadece adı kalan Kazancılar Sokağı’nda” şeklinde konuştu.

KAZANCILAR SOKAĞI’NIN ADI KALDI
KAZANCILAR SOKAĞI’NIN ADI KALDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2010 Cumartesi 13:21:04
Güncelleme :20 Mart 2010 Cumartesi 13:36:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Değerimiz IP: 188.41.4.xxx Tarih : 23.03.2010 23:43:43

Giresun'un bu kültürel değeri koruma kapsamına alınmalı,desteklenmeli ve yaşatılmalıdır.