3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Kene ısırmasına bir kurban daha

Giresun'un Çamoluk ilçesinden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle getirildiği Sivas'ta tedavi gören kadın öldü.

Çamoluk ilçesinden hastalık şüphesiyle önceki gün Sivas'a sevk edilen A.S. (55), tedavi gördüğü Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’nde hayatını kaybetti.

A.S'nin, 10 gün önce evinin bahçesinde kene tarafından ısırıldığı ve keneyi kendisi çıkardıktan sonra rahatsızlandığı bildirildi.

Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, virüs taşıyan kenelerle ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde mücadele edileceğini bildirdi.

Virüs taşıyan kene oranı yüzde 1.5

Yeryüzünde 850 tür kene bulunduğunu belirten Mirmahmutoğulları, canlılar üzerinde asalak olarak yaşayan bu kene türlerinin hiçbirinin başka hayvanlara hastalık bulaştırmadığını, 30 türünün ise insanlara hastalık bulaştırabilecek virüsleri taşıdığını kaydetti.

Geçen sene virüslü kenelerin ilk görüldüğü bölge olan Tokat'ta kene popülasyonu üzerinde bir araştırma yapıldığını anlatan Mirmahmutoğulları, kenelerin yüzde 1.5'inin virüs taşıdığını, bu oranın içinde de yalnızca yüzde 1.8'inin hastalık bulaştırabildiğinin tespit edildiğini bildirdi.

Türkiye'de 64 kişi öldü

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı virüsü taşıyan kenelerin Türkiye'de ilk kez 2002 yılında görüldüğünü anlatan Mirmahmutoğulları, bu tarihten bugüne kadar bin 195 insana virüsün bulaştığını, bu vakaların 64'ünün ölümle sonuçlandığını söyledi.

Mirmahmutoğulları, insanların virüslü kenelerden korunması için şu önlemleri almasını istedi:

"Vatandaşlarımız piknik alanları gittikleri zaman oturdukları yeresergi sersinler. Çıplak ayakla dolaşmasınlar. Kalktıkları zaman üstlerine, başlarına dikkat etsinler. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot alanlarından uzak dursunlar."

Kamunun alacağı tedbirler:


Sağlık, tarım ve orman çalışanları ve halka yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.

Yaban hayatının rolü, keneler için uygun hayat alanları tespit edilecek, biyolojik devreler belirlenecek.

Kene varlığını azaltmak için biyolojik mücadele yöntemleri araştırılacak.

Yaban hayatında ve sığırlarda izleme çalışması yapılacak.

Üniversiteler ve ilgili kurumlarca biyolojik mücadele yöntemleri kullanılarak kene mücadelesi yapılması konusunda TÜBİTAK'a proje sunulacak.
cnntürk
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2007 Cumartesi 10:47:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUSTAFA BAYINDIR IP: 88.239.7.xxx Tarih : 13.06.2007 12:03:07
Bu haber yanlış, Ölüm sebebi kene değildir. Doğru haberi almak için, www.camoluk.net isimli sitemizi ziyaret etmenizi rica ediyorum.