3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Keneler kış aylarında da tehlikeli

Giresun AIDS Savaşım Derneği Kurucu Başkanı Dr. Mustafa Torun, küresel ısınmanın etkisiyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerde aktivasyon sürecinin kış döneminde de devam ettiğini söyledi. Torun, gerekli önlem alınmaması durumunda can kayıplarının bu aylarda da görülebileceği uyarısında bulundu.

KKKA hastalığına neden olan kenelerin kış dönemi olmasına rağmen Trabzon'da bir hastada görüldüğünü hatırlatan Dr. Torun, bu hastalığa 'Nairovirüs' adlı bir mikrobiyalin neden olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk kez 2002 yılında hayvanlarda görülen bu hastalığın 'Hyalomma' soyuna ait 30 kene çeşidinden bulaştığını belirten Dr. Torun, KKKA hastalığının kenelerin aktivasyon dönemlerinin mayıs ve eylül aylarında görüldüğüne işaret ederek "Trabzon'da görülen vaka kenelerin aktivasyon dönemlerinin kışın da sürmeye başladığını bize göstermektedir" dedi.

Kenelerin aktivasyon dönemlerinin değişme göstermeye başlamasının en büyük sebebinin küresel ısınma olduğunu savunan Dr. Torun, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıklar artmakta ve son yıllarda kış dönemleri ılık geçmektedir. Bu durumda Türkiye'de, maalesef kenelerin aktivasyon sürecinde değişikliklere neden oluyor. İlkbahar döneminde Mayıs ayı sonlarında ortaya çıkan keneler, küresel ısınmanın etkisiyle artık Nisan, hatta Mart aylarında görülmeye başladı. Eylül ayına kadar kenelerin aktivasyon dönemleri sürerken Trabzon'da görülen vaka bu sürenin kışa uzadığını ortaya koymaktadır."

Bu durumun büyük tehlike anlamına geldiğini anlatan Torun, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl ve geçmiş yıllarda onlarca vatandaşımız kenelerin neden olduğu KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Kış döneminde kenelerin ortaya çıkmasıyla eğer gerekli tedbirler alınmazsa maalesef ölümler artabilir."

Kenelere karşı ciddi mücadele çalışmaları yapılması gerektiğini anlatan Dr. Mustafa Torun, şunları söyledi: "Hayvan barınakları, ahırlar ve benzeri yerleri şimdiden temizleyip havalandırmalı, badanaları yapılmalı ve duvarlar sıvanmalı. Her türlü haşerelerin çoğalmasını önlemek için bu gibi yerleri ilaçlamalıyız. Hayvanlarda kene varsa bu keneler hayvanların üzerinden temizlenmeli. Hayvanlar ve insanların kanlarına ve vücut salgılarına eldivensiz temas edilmemeli. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla her türlü temastan sonra vücudumuzu kene yönünden muayene etmeli, kene varsa uzaklaştırılmalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 23:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?