3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Kivi üreticilerine erken hasat uyarısı

Giresun Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez, kivi ürününde ekonomik zarara uğranılmaması için üreticilerin erken hasattan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Hakyemez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kivi üretiminin Giresun ve yöresinde yaklaşık 15 yıl önce başladığını ve her geçen yıl hızla yaygınlaştığını belirtti. Kivinin fındıktan sonra Giresun tarımında önemi bakımından ikinci sırada yeraldığını vurgulayan Hakyemez, "Giresun'da kivi dikim sahası 4 bin dekar alana ulaşmış durumda. Bu alanlar her geçen yıl daha da artmaktadır. Hızla artan kivi dikim sahaları sonucu Giresun, Türkiye'nin önemli kivi üretim merkezlerinden birisi durumuna gelmiştir" dedi.

Kivi ürününde ekonomik zarara uğranılmaması ve pazar sorununun yaşanmaması için üreticilerin erken hasattan kaçınmaları gerektiğini kaydeden Hakyemez, "Her tarım üründe olduğu gibi kivide de hasat, mutlaka tam olgunlaşma sağlandıktan sonra yapılmalıdır. Olgunluğa ulaşmadan hasadı yapılan üründe şekil bozuklukları ortaya çıkar ve buruşukluklar oluşur. Ayrıca, yine kivide tat ve aroma bozuklukları yaşanmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimiz büyük ekonomik kayıplara uğrayabilir. Kivi hasadı suda çözünen kuru madde oranı 7 ve 7'nin üzerinde bulduğu zaman yapılmalıdır" diye konuştu.

Hakyemez, üreticilerin, kivi hasat dönemine Kasım ayının ortalarından itibaren başlamaları tavsiyesinde bulunarak, Giresun'da, 2007 kivi rekoltesinin 4 bin ton olacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 13:02:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?