2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

Köylülerin HES isyanı

GİRESUN’UN YAĞLIDERE İLÇESİNDE KÖYLÜLERİN HES İSYANI

Giresun’un Yağlıdere ilçesinde yapımı devam eden Hidroelektrik Santrali (HES) tünel inşaatı nedeniyle 30’u aşkın evin hasar gördüğü ileri sürüldü.

İlçenin Akköy Köyü’nün altından geçmekte olan Hidroelektrik Santrali tünel inşaatındaki patlayıcılar sonucunda her gün sarsıntı yaşadıklarının bununla da kalmayarak evlerinin büyük ölçüde hasar gördüğünü belirten köylüler ya çalışmaların durdurulmasını ya da kendilerine başka köy bulunmasını istediler.

Yağlıdere Muhtarlar Derneği Başkanı ve Doğa Koruma Derneği Başkan Yardımcısı olan Eşref Pul, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bir firmanın HES inşaatının tünel çalışması Akköy Köyü’nün tam altından geçmektedir. Tünelin üzerinde ise yaklaşık 30 ev bulunmaktadır. Bu evlerin tamamı hasar gördü. Duvarlar çatladı evler kaymaya başladı. Bu vatandaşlar haklarını aramak istedi fakat bir sonuç çıkmadı. Köyde imkansızlıktan dolayı sadece 11 kişi hukuki olarak evinin hasar gördüğünü ilgili mercilere ilettiler. Hatta durulamaz raporu verilen bir aile içinse köylü kendi arasında para toplayarak mahkemeye başvurdu” dedi.

Akköy Köyü Muhtar Vekili Vahit Yıldız ise köyün sadece binalarının değil akar sularının da zarar gördüğünü ifade ederek “Köyümüz HES çalışmasının tam ortasında bulunan bir yer olduğu için en çok zararı da biz görmekteyiz. Bir tarafta evlerimiz durulamaz hale geliyor diğer tarafta ise içme sularımız yok oluyor. Köymüzün içme suyu yapılan HES inşaatı çalışmaları ve tüne yapımı sırasında atılan patlayıcılar sonucu yeraltına çekildi. Tamamen sularımız kurudu. Köyümüz HES inşaatı nedeniyle yaşanmaz hale geldi. HES inşaatının çalışmaları gece gündüz devam ediyor. Özellikle gece yapılan çalışmalarda daha fazla mesafe kat etmek için tünel içerisinde galeri atımları yapılıyor bu da köyümüzde deprem etkisine neden oluyor. Bir çok defa gece yarısı uykularımızdan uyandığımız oluyor” diye konuştu.

GİRESUN’UN YAĞLIDERE İLÇESİNDE KÖYLÜLERİN HES İSYANI
GİRESUN’UN YAĞLIDERE İLÇESİNDE KÖYLÜLERİN HES İSYANI
GİRESUN’UN YAĞLIDERE İLÇESİNDE KÖYLÜLERİN HES İSYANI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2011 Salı 14:06:03
Güncelleme :10 Şubat 2011 Perşembe 16:11:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?