3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Krizin etkisi Giresun'da düşük olacak'

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis (GTSO) Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, mevcut teşvik kanunun iyileştirilerek uzatılmasının, kriz ortamında fırsat olarak değerlendirilerek Giresun'un yatırımcı için cazip hale gelebileceğini söyledi.


Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede yaşanan finans krizinin etkilerinin Türkiye'de reel sektörde henüz kendisini hissettirmediğini belirtti. Türkiye'de ekonomide yaşanan sıkıntının, iç piyasada yaşanan gelir-gider oransızlığından kaynaklandığını savunan Çakırmelikoğlu, Giresun'un küresel mali krizden gelişmiş bölgelere göre daha az olacağını kaydetti.
Özellikle dövize bağlı hammadde fiyatları ve sektörlerde yaşanacak talep daralmasının Giresun'da sanayi kollarını zora sokabileceğini dile getiren Çakırmelikoğlu, "Bölgemizin sorunu devletin yeterli oranda fındığı süsbanse edemeyişine bağlanabilir. Giresun ekonomisi reel sektöre dayalı bir ekonomi olmaktan daha çok direkt devlet kaynağı ile yaşamını sürdürmektedir. İlimizde yüksek sayılar ile istihdam sağlayan sanayi işletmeleri pek mevcut değildir. Bölgemizin bu bakımdan küresel finans krizinden etkilenmesi diğer bölgelere oranla daha düşük olacağı, ayrıca kriz etkilerinin henüz hissedilmediği kanaatindeyim. Giresun fındık politikası ile yaşamını sürdüren ekonomik yapıya sahiptir. Bu bakımdan krizden etkilenme oranımız gelişmiş yörelere nazaran düşük olacaktır. Küresel mali kriz etkilerinin Giresun'da düşük olacağı görüşümüz hiç olmayacağı anlamına gelmemelidir. Kriz yatırımcıyı mutlak olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.


Mevcut teşvik kanunun iyileştirilerek uzatılmasının, kriz ortamında fırsat olarak değerlendirilerek Giresun'un yatırımcı için cazip hale gelebileceğine dikkat çeken Çakırmelikoğlu, şöyle konuştu: "Krizin etkilerinin azaltılması için başta hükümetin para politikasını yatırımcı lehinde yönlendirmesi gerekmektedir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesinden KOBİ'lere verilecek olan sıfır faizli 350 milyon YTL'lik kredi paketi limiti ve geri ödeme takvimi tekrar gözden geçirilmelidir. Olumlu bir tedbir paketi olarak gördüğümüz sıfır faizli KOBİ kredileri üç ay değil, en az altı ay geri ödemesiz eşit taksitler ile uygulamaya sokulmalıdır. Yine bölge ekonomisine dönük olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ürün alımını sonuna kadar sürdürmesi için ofise yeterli kaynak aktarımının yapılması ve çiftçinin parasının zamanında ödenmesi şarttır. İçinde Giresun'un da bulunduğu az gelişmiş yöreleri kapsayan teşvik paketi iyileştirilerek süresi uzatılmalıdır. Yeni teşvik paketi kriz ortamında fırsat olarak değerlendirilip bölge yatırımcıya cazip hale getirilmelidir. Mevcut işletmelerde korunmalıdır. Bölgemizde yatırım yapan irili ufaklı sanayi tesisleri-geçmişte acı tecrübelerini yaşadığımız-finans kesimine kurban edilmemelidir. İstihdam sağlayan ve üretim yapan işletmelerin bankalar ile olan ticari ilişkileri güvence altına alınmalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 12:44:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?