3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Kurbanlık alırken dikkat

Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, kurbanlık hayvanların teknik ve hijyenik şartlardan yoksun ortamlarda kesilmemesi gerektiğini söyledi.

Kara, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın 20 Aralık günü başlayacağını hatırlattı. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte kurbanlık satışlarında önemli artış yaşandığına dikkat çeken Kara, kurbanlık alımlarında vatandaşların dikkatli olmalarını istedi. Kara, satın alınacak kurbanlık hayvanların mutlaka veteriner sağlık raporu, menşe şahadetnamesi ile büyükbaş hayvanların numaralı kulak küpesi ve pasaportunun bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlıklı hayvanların hareketleri ve bakışlarının canlı, tüylerinin parlak, derilerinin elastiki, burun uçları nemli ve besi durumlarının da iyi olması gerektiğini anlatan Kara, şöyle konuştu: "Gebe veya yeni doğum yapmış, ağız, burun ve gözlerinde akıntı olan, yüksek ateşi olan, derileri kuru, kılları karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, tüyleri dökülmüş, hırıltılı soluyan ve aşırı zayıf hayvanlar kurban olarak satın alınmamalıdır. Bu tür hayvanlar bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir."

Kurbanlık hayvanların teknik ve hijyenik şartlardan yoksun ortamlarda kesilmemesine özen gösterilmesini isteyen Kara, sözlerine şöyle devam etti: "Kurbanlık hayvanlar umuma açık mahallerde, teknik ve hijyenik şartlardan yoksun ortamlarda kesilmemelidir. Belediyelere ait mezbahalarda ve kurban hizmetleri komisyonları tarafından belirlenen ve belediyelerce düzenleme yapılmış olan kurban kesim yerlerinde hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli, hayvanlara eziyet vermekten kaçınılmalıdır."

Kara, kesim sonrası oluşan kan, organ ve diğer artıkları derin bir şekilde açılacak çukurlara doldurularak, üzerine kireç dökülmesi suretiyle kapatılması gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Hastalık belirtisi gösteren sakatad gibi kısımlar kedi, köpek gibi hayvanlara kesinlikle yedirilmemeli. Bu tip hastalıklı etler nedeniyle insanlara tüberküloz, bruselloz, şarbon, kist hidatid başta olmak üzere pek çok zoonoz hastalık kolayca bulaşabilmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 16:08:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?