3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Kurbanlık hayvanlara kemençe müziği

Giresun'da, kurbanlık yetiştiricisi Gültekin Uyanık, ahırında hayvanlarına kemençe müziği dinleterek hayvanlarının daha az yem tüketmelerini, böylelikle et veriminin artmasını sağlamayı hedefliyor.


Giresun merkeze bağlı Akıncı köyünde ailesiyle birlikte 7 yıldır kurbanlık hayvan yetiştiriciliği yapan Uyanık, 2004 yılında ahırında çalıştıkları sırada eğlence olması için kurdukları müzik sisteminin zamanla hayvanları olumlu yönde etkilediğini fark ettiklerini belirtti. Özellikle kemençe müziği çaldığı sırada hayvanların streslerinin azaldığını ve sakinleştiğini gördüğünü anlatan Uyanık, "Bunun üzerine internette araştırma yaparak, müziğin hayvanlar üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu öğrendik. Hemen uygulamaya koyduk" dedi.


Sabah ve akşam olmak üzere günde 3-4 saat hayvanlarına müzik dinlettiklerini belirten Uyanık, şöyle konuştu: "Müzik uygulamasını başlattıktan sonra olumlu yönde verim almaya başladık. Hayvanlarımız daha az yem tüketir oldu. Buna karşılık kilo alımları hızlandı, et verimlerinde gözle görünür bir artış sağlandı. Şu an çok fazla bir ekonomik gelir artışı olmasa da, gelecek yıllarda uygulamamızın meyvelerini alacağız" diye konuştu.


Uyanık, hayvan yetiştiricilerine bu sistemi tavsiye etti.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 13:08:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?