3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Küresel ısınma ve KKKA riski

Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı Dr. Mustafa Torun, küresel ısınmanın etkisi nedeniyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerde aktivasyon sürecinin erken başladığını, bu nedenle hastalığa karşı önleyici tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini söyledi. 

Dr. Torun, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu, ancak gerekli müdahalelenin zamanında yapılmaması durumunda ölümlere neden olduğunu belirtti. KKKA hastalığının geçtiğimiz yıl birçok insanda görüldüğünü ve ölümlerin yaşandığını hatırlatan Dr. Torun, bu yıl hastalığın küresel ısınmanın etkisiyle daha da tehlikeli boyutlarda etkilerinin yaşanabileceğine dikkat çekti. 

KKKA hastalığının Mayıs ve Eylül aylarında (kenelerin aktivasyon dönemlerinde) görülmeye başladığını kaydeden Dr. Torun, "Küresel ısınma nedeniyle bu yıl ılık kış geçiren yurdumuz ve bölgemizde maalesef bu süre daha erkenden başlamıştır. Bu nedenle şimdiden önlem almazsak, KKKA hastalığında geçtiğimiz yıl olduğu gibi yeni dramlarla karşılaşmamız kaçınılmaz olur" dedi. 

Dr. Torun, KKKA hastalığının ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık gibi belirtilerinin olduğunu vurgulayarak, "Daha sonraki evrelerde hastalığın bulguları ise bulantı, ishal, karın ağrısı, yüzde ve göğüsde kızarıklıklar, gözde kanlanma şeklinde olur. Kanamalar öncelikle toplu iğne başı şeklinde göğüs ve karından başlayarak cilde yayılır. Kanamalar giderek büyür. Değişik yerlerde kanamalar olabilir" diye konuştu. 

KKKA hastalığına karşı önleyici tedbirlerin alınmasının mümkün olduğunu dile getren Dr. Torun, şöyle konuştu: "Hayvan barınakları, ahırları ve benzeri yerleri şimdiden temizleyip havalandırmalı, badanaları yapılmalı ve duvarları sıvanmalıdır. Her türlü haşarelerin ve çoğalmasını önlemek için bu gibi yerleri ilaçlamalıyız. Hayvanlarda kene varsa bunlarla savaşmalı, keneler hayvanlardan temizlenmelidir. Hayvanlar ve insanların kanlarına ve vücut salgılarına eldivensiz temas edilmemelidir. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla her türlü temastan sonra vücudumuzu kene yönünden muayene etmeli, kene varsa uzaklaştırılmalıdır."
iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2007 Cuma 11:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emre IP: 88.225.134.xxx Tarih : 14.03.2007 11:10:57
köylüler bu konuda bilgilendirilmelidir.