7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Kürtün ekmeğine büyük ilgi

KÜRTÜN EKMEĞİNE BÜYÜK İLGİ

Giresun’un semt pazarlarında büyük ilgi gören Gümüşhane’nin Kürtün İlçesine bağlı Araköyü’ne özgü buğday ekmeği, uzmanlar tarafından şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor.

Ekmek parası kazanmak için Kurtün ekmeği yapıp satanlardan birisi olan Yavuz Bodur, Kürtün’de sadece Araköy’de 7 fırının bu ekmeği yaparak markalaştırdığını kaydetti. Araköy’de yapılarak ülke geneline pazarlandığını belirten Bodur, ”Araköy Köyü'nde köy ekmeğinin yapılışında ayrı bir özellik var. Ekmek için hazırlık akşamdan başlıyor. Maya kutusundaki hamur mayası kontrol edilip, ‘Kesren’ denilen ağaçtan yapılmış büyük kap içerisinde hamur mayası tutularak üzeri kapatılıyor. Ertesi gün fırının alacağı un miktarı bilindiği için belli miktarda, köyde üretilen buğdaydan elde edilen un elenerek hamur teknesine dökülüyor. Akşamdan hazırlanan maya ile tekneye elenmiş un, ılıtılmış ve içine tuz katılmış suyla yoğrulup, üzeri kapatılarak hamurun kıvamına gelmesi bekleniyor. Taş fırın ise belli bir ısı tacını kazanması için yakılıyor. Fırının tav almasıyla hamurun mayasının gelmesi öyle ayarlanır ki, hiçbir zaman problem olmaz. Artık hamur gelmiş, fırının tavı tutmuştur. Fırının tozu alınır, yağlı çıra yakılarak çıralığa konur. Maharetli eller hamuru keser, bir sağa, bir sola sallar, katlar, hamura şekil vererek küreğin yanına yaklaşır. Hamur fırına salınmadan önce elenen unun kepeği kürek üzerine sererek, ekmek şeklini alan hamur küreğe konulur ve fırına salınır. Artık hamur fırına salınmış ağzı kapatılarak kapağın yanları sıvanır. Teknenin dibinde artırılan hamur, bir dahaki yoğurmaya kadar bir kaba konularak maya olarak saklanır. Fırında ekmeklerin pişmesi beklenir ve yaklaşık 2 saat içerisinde pişmesi tamamlanır” dedi.

İlçe Kaymakamı tarafından ekmeğin Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden uzman ekiplere inceletildiğini de kaydeden Bodur,” Kaymakamımız tarafından Araköy ekmeğimiz uzmanlarca inceletilmiş ve tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol gibi hastalıklarda insan sağlığına iyi geldiği tespit edilmiştir. Bu yüzden ekmeğimizin ününü duyan vatandaşlar büyük ilgi göstermektedir.Ülkenin her tarafına ekmek satışı yapmakta olduğumuz gibi semt pazarlarında da tezgahlar açmaktayız” diye konuştu.

KÜRTÜN EKMEĞİNE BÜYÜK İLGİ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 11:14:05
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 11:21:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?