3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Kuşlar bile kıskandı

GİRESUN’UN Çanakçı İlçesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kuşdili Festivali’nin 11.si muhteşemdi. Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, “Bu çok önemli kültür mirasını uluslararası platforma taşımalıyız” dedi. Düzenlenen yarışmada konuşulan Kuşdili’ni kuşlar bile kıskandı.

Giresun'un Çanakçı ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen ''Kuş Dili Festivali''nin 11'incisi yapıldı.

Düzenlenen festivale Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Giresun Üniversitesi Rekötrü Osman Metin Öztürk, Çanakçı İlçe Kyamakamı Ender Faruk Uzunoğlu, Belediye Başkanı Sebahattin Şenel, Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Siyasi Parti temsilceleri ve vatandaşlar katıldı.

Düzenlenen festivalin açılış konuşmasını yapan Kuş Dili Yaşatma ve Turizm Dernek Başkanı Mehmet Yılmaz, çoğrafi nedenlertden dolayı yöre insanı tarafından icat edilmiş olan Kuşdilinin günümüzde de bir kültür mirası olarak yaşatılmakta olduğunu kaydetti.

Çanakçı Kaymakamı Ender Faruk Uzunıoğlu ise, bu kültür mirası Kuşdilinin ne Kuş Köylülerinin, ne Çanakçı ne de Giresun’un olomadığını, bu kültür mirasının Türkiye’nin olduğunu ve ona göre sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

"Kuşdili Giresun’un değil, Türkiye’nin önemli kültürel değeridir"

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen ise yaptığı konuşmada,önemli kültürel değerlerin günümüze kadar taşınmasının önemli olduğunu ancak yaşatılmasının da o kadar önem taşıdığını söyledi.

Düzenlenen festivallerle değerlerin yaşatılmaya çalışılmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu vurgulayan Taşkesen, ''Bu festival buna öncülük yapıyor. Gurbet ile sılayı birleştiriyor. Ayrıca turizm adına önemli gelişmeler sağlıyor. Bu çok önemli kültür mirasımızı uluslararası platforma taşımaya kararlıyız'' dedi.

Kuş dilinin gelecek nesillere aktarılmasının herkesin görevi olduğunu ifade eden Taşkesen, şunları söyledi: 'Bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Avrupa Birliği (AB), köklü kültürel değerlere önem veriyor ve onları destekliyor. Önümüzdeki günlerde kuş dilinin yaşatılması ve tüm dünyaya tanıtılması için bir proje hazırlayarak AB fonlarından yardım almaya çalışacağız. Kuş dili sadece Giresun'un değil, tüm Türkiye'nin çok önemli kültürel bir değeridir''

''KUŞDİLİYLE (ISLIKLA) ANLAŞMA YARIŞMASI''

Daha sonra ''Kuşdiliyle (ıslıkla) Anlaşma'' yarışması yapıldı. Yarışma, kadınlar ve erkekler olmak üzere 2 kategoride yapıldı. Festival alanında iki gruba ayrılan yarışmacılar, jüri tarafından belirlenen, cümleleri, kuşdiliyle birbirlerine anlatmaya çalıştı. Yarışma sonunda, kadınlarda Nazmiye Çakır ile Esma Kodolak, erkeklerde ise Yakup Civelek ile Mustafa Zıvalı birinci oldu. Dereceye girenlere yarışmacılara, çeşitli hediyeler verildi. Düzenlenen festival, mahalli sanatçıların konserleriyle devam etti.

günebakış
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 15:56:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?