3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Meme kanserinde en önemli şey!

Görele Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. A. İbrahim Ulusoy, memedeki her ağrı ve kitlenin kanser riski taşımayacağını söyledi. 

Görele Belediyesi tarafından bugün Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde ‘Meme Kanseri’nde Erken Tanı ve Tedavinin Önemi’ konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Görele Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. A. İbrahim Ulusoy, kadınlarda meme kanserinin yaş ortalamasının 35 ‘lere kadar indiğini ve meme kanseri tehlikesinin dünyada giderek arttığını belirtti. Kanserli hastalarda meme kanserinin yüzde 32, ölümlerin ise yüzde 18’lere yükseldiğine dikkat çeken Opr. Dr. Ulusoy, meme kanserinden ölümleri azaltmak ve iyi bir yaşam standardı elde etmek için erken tanının önemini hatırlattı ve erken tanıyı ise hastanın kendisinin yapabileceğini kaydetti. 

Öncelikle her ağrının ve memede oluşan kitlenin kanser olmadığını ifade eden Opr. Dr. A. İbrahim Ulusoy, “Memede oluşan ağrılar ve kitleler hemen kanser riski taşımaz ve endişelenmemeliyiz. Çünkü her ağrı ve kitle kanser riski taşımayabilir. Memedeki ağrıların nedeni stres ve psikolojik nedenlerden oluşabileceği gibi adet dönemlerinde de yaşanabilir. Memedeki kitlelerin ise büyük nedeni yağ dokusu veya fiziksel değişim olabilir.Memedeki ağrılar için sıcak su tedavisi önerebiliriz. Dokular içinse emzirme, diyet sebze ve meyve tüketimini tavsiye edebiliriz” dedi. 

Menopoz ve kilolu kadınlarda kanser riskinin fazla olduğunu belirten Opr. Dr. Ulusoy “Kanserde erken tanı çok önemlidir. Mutlaka hasta kendisini tedavi etmelidir. Kendisinde bir şüphe duyuyorsa, memede 2 santimden fazla kitle, portakal renginde çevre varsa ve memeden kendiliğinden kan şeklinde sıvı akıyorsa mutlaka hekime gitmelidir. Ayrıca alkol alımı, kilo ve doğum kontrol hapları kullananlar diğerlerine göre daha fazla kanser riski taşımaktadır” diye konuştu.
Konferansı çok sayıda bayan izledi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 16:16:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?