29
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Mezbahane mi sosyal tesis mi?

Giresun Veteriner Hekimleri Odası (GVHO) Başkanı Derviş Kara, Kümbet Yaylası'nda devlet tarafından yaptırılan mezbahanenin, mezbahaneden çok sosyal tesis özelliği taşıdığını söyledi.


Kara, yaptığı açıklamada, Giresun ve yöresinde bulunan yaylalarda yaz dönemlerinde yoğun şekilde kaçak ticari amaçlı hayvan kesimi yapıldığına dikkat çekti. Dereli ilçesine bağlı Kümbet Yaylası'nda kontrolsüz olarak et kesiminin önüne geçilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl mezbahane yapımına başlanıldığını ve bu yıl da tamamlandığını vurgulayan Kara, bu durumun kendilerini memnun ettiğini kaydetti.
Kümbet Yaylası'nda devlet tarafından yaptırılan mezbahanenin, mezbahaneden çok sosyal tesis özelliği taşıdığını vurgulayan Kara, "Mezbahanede inceleme için gittiğimizde gözlerimize inanamadık. Her yıl 100 tonun üzerinde kesim yapılan Kümbet yaylasında yapılan inşaatın sosyal tesis mi, yoksa mezbahamı olduğuna karar veremedik. İki kat olarak yapılan ve 150 metrekare üzerine inşa edilen yapının üst katı tamamen çay ocağı olarak düşünülmüş, 2 katlı yapının alt ve üst katına toplam yedi adet tuvalet yerleştirilmiş. Toplam 300 metrekare kullanım alanı olması gereken yapının, sadece 45 metrekaresi kesim alanı olarak düşünülmüş ve bu işlemler yapılırken teknik anlamda hiçbir uzmana danışılmadığı anlaşılmıştır" dedi.


Mezbahanenin ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu savunan Kara, şunları dile getirdi:


"Kesim yapılması için gerekli olan tavan yüksekliği büyükbaş hayvanların kesimi için yaklaşık 5-6 metre. Küçükbaş hayvanlar içinse 4 metre civarı olmalıdır. Normal bir evin tavan yüksekliği ölçülerinde yapılan mezbaha adındaki bu yapı Kümbet gibi yaz aylarında her kasabın günde en az 10 kuzu, haftada 1-2 sığır kestiği yerde ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Teknik bir konuda 'Ben yaptım oldu' mantığı ile hareket etmek devletin milyarlarını sokağa dökmekten başka işe yaramaz. Böyle bir çalışma yaparken neden uzman görüşüne başvurulmaz? Neden diğer il veya ilçelerde yapılan mezbaha projelerinden örnek alınmaz? Bunu anlamak mümkün değil. Kümbet yaylasına ihtiyacı karşılayacak bir mezbaha yapılması bu yörenin birinci önceliğiydi. Ödenekte ayrıldı. Ama kurumlar arasında ki koordinasyon bozukluğu ve bilgi eksikliği istenmeyen bu sonucu doğurdu. Şimdi ortada bir yapı ve dünyada eşi bulunmaz bir yayla var. Mezbaha projesi nereden alındı? Hangi uzmana veya bilirkişiye danışıldı? Buranın sahibi kim? Ne zaman hizmete girecek? Kim işletecek ve mevcut haliyle ihtiyacı karşılayacak mı? Bu sorularının cevabını bekliyoruz."
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 16:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?