3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Mucit öğrenciler

Tokat'ta açılan 'Matematik ve Fen Bilimleri Bölge Sergisi'nde öğrenciler, bir birinden ilginç projeleri ile yarışıyor.

Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Hüseyin Akbaş Spor Salonu'nda organize edilen İlköğretim Okulları Matematik ve Fen Bilimleri Projeleri Bölge Sergisi'ne Tokat, Samsun, Amasya, Ordu, Sinop Giresun ve Kastamonu illerinden bilim kurulu üyeleri tarafından seçilen projeler katıldı.

Yarışmaya, 30 matematik ve 98 fen bilimleri olmak üzere 128 proje katılıyor. TUBİTAK tarafından görevlendirilen bilim kurulu üyeleri projelerden 9'unun seçilerek sergilenmek üzere Ankara'ya gideceği bildirildi.

Projeler arasında dikkatleri çeken kırımızı ışık ihlallerini önleyen manyetik sistem, hava temizleme sistemi, bayanlara yönelik araç krikosu, bunaltan sıcaklar için çok amaçlı sihirli şapka, hover craft, sıcaktan boğuldum, klimamla soğudum projeleri oldu. Tokat'ın Turhal İlçesi Yeşilırmak İlköğretim Okulu Öğretmeni Özkan Özgenç ve öğrencisi Rıfat Cengiz'in geliştirdiği proje ile sürücülerin kırmızı ışık ihlallerini ortadan kaldırarak kaza oranını düşürülmesi amaçlanıyor. Sistem, kırmızı ışığın yanması ile devreye girerek manyetik alan oluşuyor. Yol altına yerleştirilen sistemle araçların manyetik sistemle geçişi engelleniyor. Sarı ışığın yanması ile birlikte ise sistem devre dışı kalarak araçlar yoluna devam edebiliyor.

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 15:56:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?