3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Mustafa'ya bir eleştiri de Öymen'den

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Başaran Öymen, 'Mustafa' filmine eleştiri getirerek "Siz Atatürk'ün özel hayatını bir film malzemesi yapabilirsiniz. Ama bunu Atatürk'ün kişiliğini, kimliğini, dürüstlüğünü, yüceliğini zedelemeden yapacaksınız" dedi.


Öymen, partisinin Giresun il teşkilatını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, sinemalarda gösterimde olan "Mustafa" filmini eleştirdi. Atatürk'e, "Mustafa" diye hitap etmeyi yakışıklı bir davranış olarak görmediklerini vurgulayan Öymen,"Atatürk'e, 'Mustafa' olarak hitap edebilecek tek insan onun annesidir" diye konuştu.
Filmin gerçekleri yansıtmadığını savunan Öymen, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, vatanın kurtarıcısı ve çağdaş ülkenin kurucusu olduğunu, ancak filmden bu izlenimlerin alınamadığını dile getirdi. Atatürk'ün en önemli kararları aldığı yerlerin sofrası olduğunu, ancak filmde, Atatürk'ün sofrasının keyif yapılan yer gibi gösterildiğini vurgulayan Öymen, "Atatürk, Türkiye'nin en önemli düşünürleri, yazarları, sanatçıları ve gazetecileri sofrasında toplayıp, ülkenin geleceğiyle ilgili projelerini tartışıyordu. Fakat burada öyle bir hava yansıtılmış ki burada, o sofra, önemsiz insanların bulunduğu ud çalınıp keyif yapıldığı bir yer gibi gösteriliyor. Bence bunlar doğru değil" şeklinde konuştu. 7


Filmin reklamında Atatürk'ün yakışıksız kıyafetli fotoğrafının da kullanılmasına tepki gösteren Öymen, şunları söyledi: "Siz Atatürk'ün özel hayatını bir film malzemesi yapabilirsiniz. Büyük insanlarda mutlaka özel hayatlarıyla da incelenmelidir, değerlendirilmelidir, öğrenilmelidir. Buna kimse itiraz edemez. Ama bunu, Atatürk'ün kişiliğini, kimliğini, dürüstlüğünü, yüceliğini zedelemeden yapacaksınız. Yani siz 'Clarhes' diye bir fil izlediniz mi? De Goal'ı anlatan. Bütün Fransızlar için De Goal'ın adı, De Goal'dır. Kendisine çok büyük saygı duyulur. Özel hayatıyla ilgili yayınlarda da herkes ondan çok büyük saygıyla bahseder. Çünkü Fransa'ya çok büyük hizmetler yapmıştır. Kimsenin aklına gelmiş mi onun için 'Charles' diye bir film yapmak. 'Abraham' diye bir film duydunuz mu? Abraham Lincoln'un hayatı hakkında. Onun için bu gibi konulara dikkat etmek, özen göstermek gereklidir. Biz sanatçıların, yazarların, film yapımcıların özgürlüğüne bir şey söyleyemeyiz. Ama yaptığınız, çıkarttığınız eser, bir milli kahraman ise, bir dahi ise o zaman daha dikkatli olacaksınız."

Öymen, Atatürk'ün, dine büyük saygı gösterdiğini, bunu da yaptıklarıyla en iyi şekilde gösterdiğini savunarak, şunları dile getirdi: "Atatürk'ün gerçekten nasıl bir kişilik olduğu herkesçe biliyor. Atatürk'ü sadece dini düşünceleriyle değerlendirmek ona büyük bir haksızlık olur. Atatürk, dine en büyük saygı gösteren insandır. Kuran-ı Kerim'in Türkçe'ye çevrilmesine öncülük yapan insandır. Atatürk'ün dine saygısızlık anlamına gelecek bir sözünü ben hatırlamıyorum. Atatürk çok açıkca söylüyor, dine karşı değil, dinin istismarına karşı. Dinin siyasiler tarafından istismarına karşı. Bugün burada bu yaşanıyor. O filminde Atatürk'ün din konusundaki görüşlerinden daha kuvvetle vurgulanması gereken, din istismarına karşı olan görüşleri olması gerekir."


Ziyaret sırasında Öymen, CHP'de uzun yıllar siyaset yapan partililere il yönetimi tarafından hazırlanan teşekkür belgelerini dağıttı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 14:40:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gönül Aydemir IP: 78.183.199.xxx Tarih : 15.11.2008 23:18:45

Bu filmi izleyince,kardeşim Suat Yalçın'ın parasına,,aldatılarak geçen zamanımıza acıdım.Yanıltıcı reklamlarla aldatıldık.Hiçbir sanat değeri yok.Yani sadece yalan yanlış değil.Bu filme gösterilen tepki,filmin reklamını artırdı.Sinemadan çıkan herkes parasına,zamanına acımıştır.Merak edip görmek isteyenler bilsinler ki,sıradan,otuz yıl önce yapılan üçüncü sınıf Türk filmlerinden daha geri.Harbi kadındı ama,rahmetli babannem bundan iyisini yapardı.İkinci olarak,adam gibi eleştirmenler tarafından seyirci aydınlatılmadı.Bu da bir şark kurnazlığı.Üçüncü olarak,TRT 2 'de daha kaliteli belgeseller izledik.Bir ilkellik , yeteneksizlik ve ikiyüzlülük abidesi.Ahududu ödülüne layık. Bu adamlar,Kurtuluş Savaş'ı yıllarında Anadoluya uçaklarla,bu tip bildiriler atmıştı.Şeyülislam olan padişah Mustafa Kemal'e ''Vur Emri''çıkarmıştı.İstanbul İngilizler tarafından işgal edilmişti,şehzadeler İngiliz Muhipler Cemiyeti'ni kurmuştu.Benzer işbirliği sürüyor.Demokrasi,herkesin,herkese hakaret etme özgürlüğü değildir.Mustafa Kemal'i,on kuru ekmekle,Merzifon'dan,Erzurum'a giderken,Almanya'da resmi misafir olarak gitiğinde,''Ekmeğini getirdin mi?''diye Almanlar sorarken,gece askerlerini,yanında çalışanlarını rahatsız etmeden kalkıp kravatını yıkarken,ilk kadın milletvekillerinin meclise girip erkek milletvekilleri ile beraber oturmasını uygun bulmayan erkek milletvekillerini azarlarken,Anadolu'da yoluna çıkan kız çocuklarını tek tek toplayıp evlat edinirken,kızı Sabiha Gökçen'in kıyafetinin modelini çizereken,Sabiha Gökçen'i ilk pilot yapıp mezuniyetini izlereken,küçük birer çocuk olan kızlarının gece kalkıp mutfakta yiyecek çalarken yakalarken anlatılacak sandım.Gökteki Atatürk'ü küfür edeckeleri yere indirmek istemişler.İdiremezler.Gördüler ki,boğazlarında kaldı.''Uyur idik uyardılar.''