3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Organik Tarım' toplantısı

Giresun Ziraat ve Organik Fındık Üreticiler Birliği Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun'da özveri ve fedakarlıklar içerisinde organik fındık üretimi yapmaya çalıştıklarını ancak, maliyet girdilerinin yüksek ve birliğin giderlerinin fazla oluşu, bunun yanı sıra da satış fiyatlarının düşüklüğü ile pazarlamada yaşanan sorunlar nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.


GTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen, 'Organik Tarım' konulu toplantıda konuşan Akbaşlı, birlik olarak yörede organik fındık yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla 2006 yılında Organik Giresun Fındık Üreticiler Birliği'ni kurduklarını hatırlattı.


Giresun'da, Ziraat Odası'na kayıtlı 9 bin üreticinin bulunduğunu, birlik bünyesinde ise 22 üreticinin organik fındık üretimi yaptığını vurgulayan Akbaşlı, yapılan çalışmalara rağmen bu sayının arttırılamadığından yakındı.


Giresun'da organik fındık yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için AB desteği sağlanan "Organik Tarım Eğitim Merkezi" projesini uyguladıklarını dile getiren Akbaşlı, proje kapsamında 60'ı bayan toplam 120 üreticiye eğitimlerin verildiğini kaydetti.
Organik fındık üretimi ve pazarlamasında yaşanan sorunların devam etmesi durumunda kurdukları birliği 2009 veya 2010 yılında feshedebileceklerini vurgulayan Akbaşlı, "Giresun'da özveri ve fedakarlıklar içerisinde organik fındık üretimi yapmaya çalışıyoruz. Ancak, maliyet girdilerinin yüksek ve birliğin giderlerinin fazla oluşu, bunun yanı sıra da satış fiyatlarının düşüklüğü ile pazarlamada yaşanan sorunlar nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz.

Sorunları aşmaya çalışıyoruz. Ancak şuan bunu başarmış değiliz. Zor bir süreçten geçiyoruz. İnşallah bu süreci atlabiliriz. Sorunları aşamazsak, malesef 2009 veya 2010 yılında birliği feshedeceğiz" dedi.


Akbaşlı, yaşadıkları sorunların aşılmasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile AK Parti Hükümeti'nden destek beklediklerini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 14:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gönül Aydemir IP: 85.96.228.xxx Tarih : 23.11.2008 09:44:19

Sayın Özer Akbaşlı, Organik fındık üretimi hakındaki çalışamalarınızdan büyük bir sevinç duydum.Bütün Karadeniz'de yeşillikten kurtulmak için,çayır çimene ''ısırgan otu ilacı''denen TOPRAĞI GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLANAKSIZ BİÇİMDE YAKAN bir kimyasalın atıldığından,bu kimyasalın fındık,meyve bahçelerinin bütün florasını yok ettiğinden,çayır çimeni nükleerbomba atılmış gibi yakıp kuruttuğundan haberdar mısınız?Bu kimyasalı fındık üreticisine resmi makamlar satıyormuş.Her bahar fındık bahçelerini Halepçe'ye çevirenlerden haberdar mısınız?Aklı sadece her ay maaş almaya eren birçok devlet görevlisi,bu kimyasalın fındık kalitesini(!) artırmak için zaruri olduğunu söyledi.Çiftçi,fındık bahçesinin toprağını kimyasallarla dönüşü olanaksız biçimde yok ediyor.Acaba gerekli makamların dikkatini çekmeniz mümkün mü?Sizler bu durumdan haberdar mısınız?Başarılı olmanız dileği ile.