3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Ormanları böcekler kurutuyor!

Güney ve batı bölgelerdeki ormanları yangınlar tehdit ederken, Karadeniz ormanlarına en büyük zararı böcekler veriyor. Böceklerin Karadeniz'de 35 bin 161 metreküp ağacın kurumasına sebep olduğu belirtiliyor.

Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, Karadeniz ormanlarında havanın rutubetli olması sebebiyle büyük yangınlar çıkmadığını söylerken, böceklerin yangından yüz kat daha fazla zarar verdiğini belirtiyor.

Karadeniz'deki ormanlarda geçen yıl yangından zarar gören ağaç miktarının 328 metreküp olduğunu ifade eden Ceylan, buna karşılık böceklerin 35 bin 161 metreküp ağacı kuruttuğuna dikkat çekiyor.

Ceylan, "Bu tahribat bölgemizdeki ladin ağaçlarına zarar veren dendroctonus micans'ın (dev soymuk böceği) geçmiş yıllardan bölgeye gelmesi, yerleşmesi ve 3 ila 10 yıl arasında yapmış olduğu tahribat sonucunda oluşan kurumalardır." diyor.

Zararlı böceklere karşı verilen kimyasal ve mekanik mücadelede başarı sağlanamadığını kaydeden Ceylan, böceğe karşı böcekle mücadele ettiklerini dile getiriyor.

Ceylan, biyolojik mücadele olarak adlandırılan bu yöntem hakkında şu bilgileri veriyor: "Biyolojik mücadelede zararlı böceği parçalayan yok eden rhizophagus grandis türü bir böcek üretilerek zararlı böceği durdurması için doğaya salınıyor. Orman bölge müdürlüğündeki 6 adet laboratuvarda üretilen bu yararlı böceklerden her yıl yaklaşık 175 bin ila 200 binini ormanlarımıza bırakıyoruz. Ayrıca diğer zararlılar için de biyoteknik mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu çerçevede bin 800 adet feromon tuzağı kullanarak, 214 bin zararlı böceği imha ettik."

Zararlı böceklerle mücadelede başarının her zaman yüzde 100 olamayacağına değinen Ceylan, yürütülen mücadele sayesinde Karadeniz ormanlarında yüzde 80-85 oranında biyolojik dengenin sağlandığını dile getiriyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 09:50:49
Güncelleme :20 Mayıs 2008 Salı 09:53:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?