3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Oyun dünyası 'Kriz'i bekliyor

Avni, Faruk ve Cevat Yerli adlı Giresunlu üç kardeşin Almanya’da kurdukları CryTek adlı firma tarafından 16 milyon Euro’ya hazırlanan ’Crysis’ (Kriz) adlı bilgisayar oyunu 16 Kasım’da en büyük oyun firmalarından Electronic Arts aracılığı ile piyasaya sunuluyor. Oyun tamamen Türkçe seslendirmeli bir versiyona da sahip olacak.

ALMANYA’da yaşayan Giresunlu 3 Türk kardeşin kurduğu CryTek firmasının geliştirdiği tüm dünyada merakla beklenen "Crysis" (Kriz) isimli oyun 16 milyon Euro’ya (yaklaşık 27 milyon YTL) tamamlandı. Daha piyasaya çıkmadan eleştirmenlerce dünyanın en iyi bilgisayar oyunu olarak lanse edilen Crysis’ın dağıtımını ABD’li video ve bilgisayar oyunu üreticisi ve yayımcısı Electronic Arts (EA) üstlendi. Yapımı 3 yıl süren ve 25 Ekim’de demosu yayınlanan Crysis, 16 Kasım’da tüm dünyada piyasaya çıkacak. Savaş oyunu Crysis, tamamen Türkçe seslendirmeli seçeneğiyle de bir ilke imza atacak.

İLK OYUNLAR ELDE KALDI: Giresunlu Yerli Ailesi 1974’te işçi olarak Almanya’ya gitti. Ailenin 3 erkek çocuğundan 37 yaşındaki Avni Yerli ve 36 yaşındaki Faruk Yerli Türkiye’de, 29 yaşındaki Cevat Yerli ise Almanya’da doğdu. Commodore 64’le oyunlarla ilgilenmeye başlayan kardeşlerden Cevat Yerli, bu tutkuyu işe dönüştürmek için ilk adımı attı. 1992’de arkadaşlarıyla iki bilgisayar oyunu hazırladı, fakat bu oyunları piyasaya sürmeyi başaramadı. Ağabeyleri de oyun sektörüne girmeye karar verdi. 1997’de Crytek’i kurmaya karar verdiler. İki yılda internet üzerinden çalıştıkları kişi sayısı 40’a çıktı. Birbirlerini görmemelerine rağmen kurdukları ekibin hazırladığı oyun demoları başarılı oldu. Yerli kardeşler, şirket merkezi kurulduğunda finansal sorunlar nedeniyle çalışan sayısını 6’ya düşürdü. Yaptıkları çalışmaları göstermek için elektronik eğlence fuarı E3’e katıldılar.

nVIDIA İLE ANLAŞMA: Fuar boyunca demolarını oyun devlerine göstermeye çalıştılar. Sonunda ekran kartı üreticisi nVidia’yla yaptıkları görüşme başarılı geçti. nVidia, 2000 eylülünde Yerli kardeşlerle anlaşma imzaladı. nVidia’nın GeForce 3 serisi grafik kartlarının tanıtımı için hazırladıkları demo, 2001 şubatında Paris’te Eyfel Kulesi’ne yansıtılarak gösterildi. Başarıları nedeniyle oyun yapımcısı Ubisoft’un yöneticilerinden randevu aldılar. Ubisoft’la yapılan toplantıdan sonra hazırladıkları "Far Cry" isimli oyun 3 milyon adet satarak 2004’e damgasını vurdu.

Meteor düşüyor dünya karışıyor

CRYENGINE oyun motorunun yeni versiyonunun kullanıldığı Crysis, gerçeğe yakın görüntüler, gelişmiş yapay zeka ve oynanma şekli açısından pek çok yenilik sunuyor. Oyun 2019’da bir meteorun Kuzey Kore’ye bağlı takımadalara düşmesiyle başlıyor: Hükümet meteorun düştüğü adayı ablukaya alır. ABD ise kendi kuvvetlerini gönderip olayları Pentagon’a rapor etmelerini ister. Kuzey Kore ve ABD güçleri arasında çıkan çatışma sırasında bir patlama olur ve meteorun içinden dev bir uzay gemisi ortaya çıkar. Adanın yüzeyini donduran ve yeryüzünün iklimini değiştiren uzaylılar dünyayı istilaya başlar. Düşman milletler insanlığı uzaylılardan kurtarmak için işbirliğine karar verir. İstila altında umut hızla azalırken, siz de uzaylıları yeryüzünden defetmek için savaşa katılıyorsunuz. Yüksek dozda bir ego-shooter (oyunu kahramanın gözünden oynama biçimi) macerası sunuyor Crysis.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 15:30:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?