7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Park tartışmasında son nokta!

PARK TARTIŞMASINA SON NOKTAYI ŞPO KOYDU

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Giresun Temsilcisi Serhat Durukan, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün sahil dolgu alanının kullanım hakkını belediyeden geri almasının belediyenin yetki ve sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını söyledi.

Durukan, Cumhuriyet Parkı konusundaki tartışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Daha önce yasa gereğince belediyeye devredilen alanların yine yasadan alınan yetkilerle Milli Emlak tarafından geri alınması karşısında belediyenin kanun ve yönetmeliklerden aldığı yetki ve sorumlukları ortadan kalkmayacaktır. 3194 sayılı İmar Kanunu başta olmak üzere 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu ve bu kanunlara dayalı olarak çıkartılmış yönetmelikler doğrultusunda Giresun Belediyesi'nin söz konusu

alanlarda denetim, kontrol yetkileri bulunmaktadır. Kaldı ki İmar Kanunu'nun 11. maddesine göre kıyı dolgu imar planları doğrultusunda bedelsiz olarak belediyeye devredilen alanlarda eğer varsa planlara aykırı hususlar ortadan kaldırıldığında, belediyenin bu alanları alma hakkı bulunmaktadır" dedi.

Giresun'da Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün sahil dolgu alanlarının kullanımını geri almasının siyasi mi yoksa hukuki mi olduğunu gerekçeli kararların ortaya çıkaracağını belirten Durukan, "Ancak sonuçta Milli Emlak devredilen alanlardaki aykırı hususları ortadan kaldırdığında zaten belediyeye devrinin önünü açmış olacaktır. Görüleceği üzere kıyı dolgu imar planı kapsamında olan alanlarda aykırılık giderildiğinde yine belediyeye devri söz konusu olacaktır. Milli Emlak'ın belediyeden onay almadan herhangi

bir şey yapması mümkün değildir. Kıyı dolgu imar planları bakanlık yetkisi doğrultusunda değiştirilse bile bu kez de yeni plan doğrultusunda belediyeye devri söz konusu olacaktır. Sonuç olarak kanun ve yönetmelikler değişmediği sürece her durumda alanların belediyeye devri ile sonuçlanması gerekecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2010 Pazartesi 13:29:00
Güncelleme :25 Ekim 2010 Pazartesi 17:36:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?