3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Pekin Olimpiyatları'nı boykot çağrısı

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Türk ve İslam dünyası başta olmak üzere dünya ülkelerini 2008 Pekin Olimpiyatları'nı boykot etmeye çağırdı.

Tümtürk, yaptığı açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'da insan hakları ihlalleri yaptığını öne sürdü. Türk ve İslam dünyasının, Doğu Türkistan'da yaşanan insan hakları ihlallerine sessiz kaldığını iddia eden Tümtürk, Doğu Türkistan'a sahip çıkılmasını istedi.

Türk ve İslam dünyası başta olmak üzere dünya ülkelerini 2008 Pekin Olimpiyatları'nı boykot etmeye çağıran Tümtürk, "Olimpiyatlar, dostluk, barış ve kardeşliği temsil eder. Olimpiyatların ana mesajı budur. Ancak olimpiyatların özüne Çin uymamaktadır. Çin, Doğu Türkistan ve Tibet'te insan hakları ihlalleri yapmaktadır. Bundan birkaç ay önce Tibet'te yaşanan olaylar bunun en canlı örneğidir. Çin, insan hakları ihlalleri nedeniyle olimpiyatları hak etmemektedir. Bu nedenle başta Türk ve İslam dünyası olmak üzere bütün dünya ülkelerini 2008 Pekin Olimpiyatları'nı boykot ederek katılmamaya çağırıyoruz" dedi.

Tümtürk, Afganistan'ı işgali döneminde birçok ülkenin Sovyetler Birliği'nde yapılan olimpiyatları boykot ettiğini hatırlatarak, "Dünya ülkeleri Çin'in bu zulümlerine artık 'Dur' demelidir. Tepkilerini de demokratik bir şekilde olimpiyatlara katılmamakla gösterebilirler" diye konuştu.

Pekin Olimpiyatları'nın boykot edilmesini sağlamak amacıyla bir dizi girişimlerde bulunacaklarını anlatan Seyit Tümtürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Olimpiyat meşalesine benzer "Barış Meşalesi" hazırlayarak dünyayı dolaştıracağız. Bu yolla ülke ülke gezerek boykot çağrısı yapacağız. Yine Avrupa Parlamentosu'nda basın toplantısı düzenleyerek ülkelere olimpiyatların boykot edilmesi çağrısında bulunacağız."

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 23:02:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?