3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Pidede farklı lezzet!

Giresun'da bir pide ustası yaylalarda topladığı bitki ve çiçekleri kaynatarak çıkardığı suyunu yapacağı pidenin hamuruna katarak farklı bir lezzet sunuyor.

Karadeniz’in hemen hemen her ilinde ve ilçesinde farklı şekillerde yapılan pideler, yapılış şekillerinin yanı sıra hamurunun hazırlanmasında da farklılık gösteriyor. Giresun'un Espiye ilçesinde Pideci Sami Kukul, hamuru ince olmasına rağmen bir metreyi aşan uzunluğu ile dikkat çeken Espiye Pidesi’nin en fazla tercih edilen pideler arasında yer aldığını ve ağızda ayrı bir tat bırakması bakımında da yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Bir kişinin normal şartlarda bir pideyi ancak yiyebilirken, Espiye Pidesi’nden bir metrelik iki tane pide yiyebileceğini de kaydeden Pidece Sami Kukul “Bizim pidemiz hazımsızlık yapmaz, yedikten sonra vücutta bir ağırlık hissi uyandırmaz. Yerken ise ağızda ayrı bir tat bırakır. Bunun nedeni ise kullandığımız çiçek suyunun özelliğidir. Baharda yaylalarda topladığım bazı özelliklere sahip bitki ve çiçeklerin kaynatarak suyunu çıkartıyorum. Bu suyu bir süre beklettikten sonra pidenin hamur suyuna katıyorum. Bu da pidemize ayrı bir tat verirken, hazımsızlığı ve vücuda yemekten sonra verilen ağırlığı vermiyor” dedi.

Espiye’nin ilk pidecisi olduğunu da kaydeden Sami Kukul, “İlçeye ilk pide fırınını açtığımda diğer ilçelerdeki pidelerin ismini kullanmak yerine ilçemizin markası olacak bir özelliği yakalamak istedim. Bu konuda çiçek suyunu başka mamullerde kullanıldığını biliyordum. Ben de hangi bitkilerin nasıl kullanılacağını araştırdım. Bu yöntemi pidede de kullanmaya başlayınca gelen müşteriler pidemizden memnun kaldı. Aradan geçen zaman içerisinde de Espiye Pidesi diye marka olduk” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2013 Cumartesi 13:26:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?