2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

Rekolte tespiti tamamlandı

FINDIK REKOLTESİ TESPİT KOMİSYONU ÇALIŞMALARINI TAMAMLIYOR

2011 Yılı Fındık Rekolte Tespit Komisyonu bugün Giresun’un Bulancak ilçesi Erdoğan köyünde son rekolte çalışmasını yaptı.

8 kişilik ekipten oluşan komisyonda, Giresun Ziraat Odaları, Giresun Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Tarım İl Müdürlüğü, Fındık Araştırma, Fiskobirlik ve Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden temsilciler bulunuyor.

Komisyon üyelerinin tespit çalışmalarında, üreticilerin bahçelerini iyi bakmadıkları ve fındık ocaklarında bulunan dalların fazla olmasının verdiği zararlara dikkat çektiler. Komisyon Başkanı Mustafa Şahin yaptığı açıklamada, "İzlenimlerimiz geçen senelere göre rekolte oldukça düşük. Karanfil sayımı da bu noktada oldukça düşük. Aramızda tecrübeli ve akademisyen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız özellikle bitkinin soluklama ihtiyacı ve tozlama yapamadığı tespitlerinde bulundular. Bu sene çiftçilerin bu olumsuzluğa çok fazla etkileri olmadı ancak genel olarak bahçelerine girmemişler ve bakmamışlar. Bu her yıl olan bir şey. Biz karanfil sayımından sonra bu neticeyi bekliyorduk ama bu kadar da olabilceğini tahmin etmiyorduk. Genelde Ziraat Odaları'nın tümü bu sene fındığın olmayacağını sebepleriyle beraber kamuoyuna arz ettiler ve sonuç bugün açık bir şekilde ortaya çıkmış oldu. Keşke böyle olmasaydı” dedi.

Komisyon Başkanı Mustafa Şahin, rekolte üzerinde tahminde bulunarak, "45 bin ton civarı veya üstü olabilir öyle bir rakam bekliyoruz, yarından sonra belli olacak. Türkiye genelinde ise 450-500 bin ton aralığında bir rakam bekliyoruz. Bir kaç il belli oldu ama bunu şuan vermiyoruz. Türkiye'nin 700 bin ton her zaman alıp satabildiği bir Fındık vardır ama bu yıl en azından 200, 250, 300 bin gibi rakam arz eksiği olacaktır” diye konuştu.

 

“GİRESUN İÇİN KÖTÜ BİR TABLO”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı ise komisyon çalışmalarını yerinde izleyerek bilgiler aldı. Akbaşlı, "Komisyon çalışmalarımızı bahçede takip ettik. Komisyondan aldığımız bilgiye göre yarın akşam saat 4 gibi komisyon çotanağa dayalı tahmini rekolte sonuçlarını kamuoyuna deklare edecek. Bu güne kadar olan çalışmalardan elde edilen tahmini sonuç, Giresun ilinin ortalama 120 bin ton fındık üretiminden yola çıktığımızda 45-50 bin ton arası rekolte beklendiği söylenmektedir. Bu da Giresun ilinde fındığın bu yıl üçte bir olacağına delalettir. Üreticimiz açısından son derece kötü bir tablodur. Biz geçtiğimiz günlerde üretim kaybından ortaya çıkacak, doğabilecek üreticimizin sıkıntılarını bir rapor halinde kamuoyuna deklare ettik. Beklentilerimiz üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının 2012 hasadının sonuna kadar ertelenmesi, tarım desteklerinin gününden önce verilmesi, bu yıl için ihtiyaç olacak kredi ihtiyaçlarının karşılanması, Tarsim Sigorta Poliçe bedellerimizin bir defaya mahsus devlet tarafından ödenmesi gibi 6 maddeden oluşan isteklerimizi başta Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşa ilettik. Önümüzdeki günlerde bölge milletvekillerini de ziyaret edip bu konudaki isteklerimizi çiftçinin sıkıntılarını kendilerine anlatacağız” şeklinde konuştu.

FINDIK REKOLTESİ TESPİT KOMİSYONU ÇALIŞMALARINI TAMAMLIYOR
FINDIK REKOLTESİ TESPİT KOMİSYONU ÇALIŞMALARINI TAMAMLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2011 Çarşamba 16:42:05
Güncelleme :7 Temmuz 2011 Perşembe 15:31:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?