3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Sabit Sabır'a GZO'dan cevap geldi

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) fındık satmasına karşı olmadıklarını ancak satış fiyatının 7 YTL'den düşük olmaması gerektiğini belirtti.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkanı Sabit Sabır'ın, basında yeralan açıklamalarını değerlendiren Akbaşlı, "Bu yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığı komisyon çalışması ile 2007 yılı fındık rekoltesini 498 bin ton açıklarken ve bu açıklamadan sonra rekoltede çeşitli düşüşler kaydedilip bu rakamında altında olacağı söylendi. Oysa ki, sayın Sabır, bir çok toplantıda ve dost sohbetlerinde, 2007 yılı fındığının 600-650 bin tondan aşağı olmayacağını ifade etmiştir. Eğer 2007 yılı fındığı 600-650 bin ton ise gerek ihracata, gerekse iç pazara yetecek fındık var demektir. Durum böyleyse, sayın Sabır, neden eski fındığın yağlığa ayrılmasından rahatsız oluyor ? Yoksa durum başka da, bizim bilmediğimiz bir şey mi var? Kaldı ki, 2001 fındıkları da yağlığa ayrılmıştı. Ama sonradan satıldı. Nedir burada mesele onu çözemedik?" dedi.

KFMİB Başkanı Sabit Sabır'ın, TMO'nun stoklarındaki 2006 ürünü fındıkları gecikmeden satışa çıkarması gerektiğini savunduğunu, buna piyasada ihtiyaç varsa karşı olmadıklarını ancak satış fiyatının 7 YTL'den düşük olmaması gerektiğine dikkat çeken Akbaşlı,"TMO bir devlet kuruluşudur. Fındık almıştır, doğrudur. Elindeki fındığı iyi bir şekilde değerlendirmek, bulduğu paranın maliyetini karşılamak, kar etmek ve ettiği karı hazineye devretmek en temel görevidir. Dolayısıyla elindeki fındığı tabiki ihtiyaç duyulduğunda satacaktır. Ama TMO bu millet adına görev yapıyorsa, fındığı ucuz satmayacaktır, satmamalıdır da. Sayın Sabır ve ihracatçılar TMO'dan fındık istiyorlarsa 7 YTL'den alırlar. Bizlerde TMO'nun fındık satışına karşı değiliz. Fındığa ihtiyaç varsa, TMO fındık satmalı. Ama 7 YTL'den aşağı asla olmaz" görüşünü savundu.

Özer Akbaşlı, Sabır'ın, TMO'nun fındık satmaması halinde, halen fındıkla ilgisi olmayanların bile fındık alarak stok yapacağını, stokçuluğun artacağını ve bu durumun da sezon sonunda ihracat artışını engelleyerek, ihracat gelirinde düşüşe neden olacağı iddialarının ise doğru olmadığını savundu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 14:12:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?