7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Şehir Plancıları Odası’ndan tepki

ŞEHİR PLANCILARI ODASI’NDAN TEPKİ

AK Parti Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez, Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu beldesindeki taşocağı arazisinin Katı Atık Depolama Alanı olarak kullanılmasını gündeme getirmesinin ardından Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası’nın tepkisi çekti.

Şehir Plancıları Odası Giresun İl Temsilcisi ve Görele Çevre Koruma Derneği Başkanı Serhat Durukan, söz konusu taşocağı arazisinin Katı Atık Depolama Alanı olarak kullanılmasının çevreye zarar vermeyeceğini düşünmenin hayalcilik olduğunu söyledi.

Durukan yaptığı açıklamada “Bir süredir Çavuşlu Beldesi , Taş Ocağı’nda yapılması düşünülen çöp depolama alanı ile ilgili olarak yapmış olduğumuz araştırma ve görüşmeler sonucunda bu alanın ‘Çöp Depolama’ alanı olarak kullanılacağı herhangi bir çöp arıtma ve ayrıştırma tesisi düşünülmediği anlaşılmıştır. Bu durumda ‘ Çöp Depolamak İçin Başka Kapıya” diyoruz. Çünkü Taş Ocağı alanı yerleşim yerlerine yakın, Çavuşlu–Kırıklı Beldesi ulaşım ağı üzerinde olması ve en önemlisi Taş Ocağı’nın içinden dere yatağı geçmesi nedeniyle buraya çöp depolamak mümkün değildir. Başka bir deyişle dereye atık sularının karışmayacağını düşünmek hayalcilik olur. Bunun yanında Taş Ocağı’nın çöp depolama alanı olarak belirlenmesi Çevre Düzeni Planı ve Turizm Master Planı’na aykırı bir karardır” dedi.

Bu alanın Çavuşlu Belediye Meclisi’nin girişimi ile mevzi imar planı yapılarak bu Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı’na alındığını da hatırlatan Durukan, “Bu planlamanın dışına çıkılması artık mümkün değildir. Bu tanımlama ile bu alana içersinde motel ve lokanta bulunabilen akaryakıt ve bakım istasyonları, resmi ve sosyal tesisler , dumansız , kokusuz atık ve artık bırakmayan ve çevre sağlığı yönünden tehlike yaratmayan imalathaneler yapılabilecektir. Çöp depolama sorunu tüm belediyelerin ortak sorunudur. Özellikle sahil yerleşmelerinde durum işler acısıdır. Dolgu alanlarına dökülen çöpler çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bu soruna yerel yöneticiler çözüm üretmek zorundadır. En temel çözümler Yerleşme alanlarından ve dere yataklarından uzak depolama alanları ile arıtma ve ayrıştırma tesislerinin kurulmasıdır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 17:54:00
Güncelleme :6 Şubat 2010 Cumartesi 18:44:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?