3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Selin faturası ağar

Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, ilde yaşanan sel felaketinden sonra ortaya çıkabilecek Weil hastalığına karşı vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. 

Dr. Torun, yaptığı açıklamada, Giresun'un da aralarında bulunduğu Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı illerde hafta sonu yaşanan sel felaketi sonrasında içme sularının kirlenebileceğine dikkat çekerek, kirli sularla temas sonrası ölümlere neden olan Weil hastalığının ortaya çıkma ihtimali bulunduğunu kaydetti. Weil hastalığının kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini de dile getiren Dr. Torun, "Weil, infeksiyon etkeni bakteriyi idrar, dışkı ve salgılarında taşıyan fare, kene, nadiren köpeklerin suları kirletmesi ve bunların mukoza ve deri çatlaklarından bakterinin insana bulaşmasıyla oluşan ağır bir hastalıktır" dedi. 

Dr. Torun, titreme, üşüme, ateş, baş ağrısı, halsizlik, bel ve kas ağrıları gibi belirtilerle seyreden hastalığın 5 ila 14 gün sonra etkisini göstermeye başladığını ifade ederek, "Daha sonra 4-8 gün ateşsiz dönem başlar. Bu şekilde bir dalgalı ateş durumu gözlenir. Karaciğerde büyüme, ileri formlarında sarılık gözlenir. Bu dönemde ölüm oranı da yüksektir'' şeklinde konuştu. Weil hastalığından korunmak için sel sonrası dere, göl ve kanalizasyon sularıyla kesinlikle temas edilmemesi gerektiğine işaret eden Dr. Torun, "Özellikle kanalizasyon ve lağımda çalışan belediye işçileri, itfaiyeciler son derece dikkatli olmalıdır. Zorunlu temas halinde ise mutlaka çizme, eldiven, gözlük, maske ve plastik giysiler giyilmelidir. Sular kaynatılmalı veya klorlanmalıdır" dedi. 

Dr. Torun, hastalık belirtilerini taşıyanların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını sözlerine ekledi.
.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 15:45:28
Güncelleme :4 Temmuz 2006 Salı 15:55:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?