26
Mayıs
2024
Pazar
GİRESUN

Sessiz protesto

Giresun Sağır-Dilsizler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri, Özürlüler Yasa Tasarısı’nın sağır ve dilsizlerin beklentilerini karşılamayacağı gerekçesiyle eylem yaptı.

Giresun Belediye Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde basın açıklaması yapan Giresun Sağır-Dilsizler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İlyas Koser, bir süre önce Özürlüler Yasa Tasarısı’nın hazırlanarak, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını hatırlattı.

Yıllardır Özürlüler Yasası’nı beklediklerini ifade eden Koser, tasarıyı incelediklerinde kendileriyle alakalı hususlara fazla yer verilmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını vurguladı.

Tasarıda sağır ve dilsizlerle ilgili hususları yeterli görmediklerini savunan Koser, "Tasarıyla birlikte özürlüler arasında ayrımcılık yapılmaktadır. Özürlüler Yasa Tasarısı bu haliyle hem Anayasamız’ın eşitlik ilkeleri, hem de Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’nin ilgili maddelerine aykırıdır" dedi. Özürlülere yönelik yapılan çalışmalarda farklılıkların dikkate alınması ve bu yönde çalışma yapılmasını isteyen Koser, "Türk İşaret Dili, Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi resmi dil olarak kabul edilmelidir. Eğitim sisteminde yer almalıdır. İllerde işaret dili tercümanlarının istihdam konusu yasa tasarısına eklenmelidir. Tasarıda bu konuda yer alan madde, belirttiğimiz yönde değiştirilmelidir" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Giresun Sağır-Dilsizler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri, Atatürk Anıtı önünde tasarıyı kendi dillerinde alkışlayarak protesto etti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mart 2005 Çarşamba 16:50:57
Güncelleme :1 Nisan 2005 Cuma 14:23:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?