4
Mayıs
2024
Cumartesi
GİRESUN

SHP lideri Karayalçın Giresun'da

Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, hükümetin fındığa sahip çıkmaması nedeniyle piyasanın çöktüğünü öne sürerek, bu durumun, içerisinde FİSKOBİRLİK ve devletin de yer alacağı yeni bir piyasa yapılandırılmasıyla aşılabileceğini kaydetti. 

Giresun Gazeteciler Derneği'nde (GGD) basın toplantı düzenleyen SHP Genel Başkanı Karayalçın, Türkiye'de 2005-2006 ihracat döneminde 2 milyar doların üzerinde gelir sağlaması beklenen fındıkta, üretimden pazarlamaya kadar çok sayıda sorunun bulunduğunu söyledi. Yaşanan sorunların başında fındığa devlet desteğinin sağlanmamasının geldiğini kaydeden Karayalçın, bu nedenle fındık piyasasının tamamen çöktüğünü iddia etti. 

Türk fındığının geleceği için fındık piyasasının yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu savunan Karayalçın, "Türkiye'de fındık piyasası çökmüş durumdadır. Önümüzdeki en temel görev, yeni bir fındık piyasasının inşa edilmesi olmalıdır. Yapılandırmanın içinde FİSKOBİRLİK de devlet de yer almalıdır. FİSKOBİRLİK ve devletin olmadığı bir fındık piyasasını düşünmek mümkün değildir" diye konuştu. 

2006 ürünü fındık rekoltesinde arz fazlasının bulunduğuna işaret eden Karayalçın, hükümetin arz fazlası ürünün piyasadan çekilmesi yönünde girişimde bulunmasını gerektiğini kaydetti. Karayalçın, aylardır üreticilerin FİSKOBİRLİK'ten ürün bedellerini almayı beklediklerini de hatırlatarak, hükümeti birliğe destek olmaya çağırdı. 

SHP Lideri Karayalçın, bir gazetecinin sorusu üzerine FİSKOBİRLİK'in olağanüstü genel kurula gitme kararının siyasi amaçlı olduğunu belirterek şunları söyledi: 

"FİSKOBİRLİK'in teknik ve iktisadi gerekçelerle genel kurula gitmediğini biliyorum. FİSKOBİRLİK, üreticiler için bir proje mi hazırladı ya da iktisadi karar alınacak da onun için böyle bir toplantıya gidiyor? Bunun böyle olmadığı ortada. Hükümetle, FİSKOBİRLİK arasında bilek güreşine tanık oluyoruz. Üreticinin çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıyadır. Böyle bir dönemde siyasi amaçlarla FİSKOBİRLİK ve hükümetin siyasi çatışma süreci içerisinde olması doğru değildir. FİSKOBİRLİK ve devlet birbirleriyle rekabet eden, kavga eden kurumlar değildir. Tam tersine üretici ve ülke ekonomisi için işbirliği yapması gereken kuruluşlardır. Maalesef bu olmuyor. Şimdi bir bilek güreşi yaptılar. Buna tanık oluyoruz. Bilek güreşinin amacı, araçları, sonuçlarını bilemem. Ama FİSKOBİRLİK'in genel kurul kararının teknik ve iktisadi gerekçelere dayanmadığı, siyasi karar olduğu ortadadır." 

Karayalçın, parti olarak fındıkta öneriler geliştirmek amacıyla "Fındık Çalışma Atölyesi" adı altında bir çalışma başlattıklarını ve Eylül ayından itibaren çalışmalarına başlayacak olan atölyenin öncelikli olarak yeni fındık piyasasının inşası konusunu ele alacağını da sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2006 Perşembe 16:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?