3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Sibirya kömürü havayı kirletiyor

Giresun Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır, kış mevsiminde konutlarda ve iş yerlerinde ısınma amaçlı kullanılan yüksek kalorili Sibirya taş kömürünün önemli hava kirliliği problemlerine yol açtığını kaydetti.


İçinde bulunduğumuz kış sezonunda satılmak üzere 135 bin 600 ton kömürün Giresun Limanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığını ifade eden Hıdır, bunun yaklaşık 35 bin tonluk kısmının Giresun’da kullanıldığını söyledi. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak hava kalitesi ölçüm istasyonu ile atmosfere salınım yapılan partikül madde ve kükürt dioksit miktarlarının sürekli ölçüldüğünü kaydeden Hıdır, “2008 yılında ortalama PM10 miktarı 37 µg/m3 ve ortalama SO2 miktarı 7 µg/m3 olarak ölçülmüştür.

Ölçüm sonuçları göz önünde bulundurulduğunda ilimizde hava kirliliği bir sorun olarak görülmemektedir” dedi.
Meteorolojik faktörlere bağlı olarak, havanın durgun ve rüzgarsız olduğu günlerde yaşanan inversiyon olayına bağlı olarak partikül maddelerin dağılmadığına dikkat çeken Ali Hıdır, “Genellikle Gemilerçekeği mahallesi, Kumyalı mevkii, meydan ve Çınarlar mahallesinin bir kısmında inversiyon olayına bağlı olarak oluşan inversiyon, hava kütlesinin ve kirleticilerin daha fazla yükselerek dağılmasını engellemektedir.

Bunun sonucunda bu alanlarda çökmeler meydana gelmektedir. Meterolojik koşulların böyle olduğu günlerde kaloriferleri yakarken her zamankinden daha dikkatli olunmalı, apartman yöneticileri tarafından kaloriferi yakmakla görevli personeller uyarılmalı ve kaloriferlerin tekniğine uygun yakılması sağlanmalıdır” diye konuştu.
Çevreyi kirletmenin bedelini insanlar bozulan ruh ve beden sağlığı ile oldukça pahalıyla ödediğini kaydeden Hıdır, temiz ve sorunsuz bir kış geçirebilmek için vatandaşların üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi ve duyarlı olması gerektiğini ifade etti.


Hıdır, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak hava kirliliği ile ilgili tüm sorumluluklarını bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceklerini ve denetimlerin daha sık yapılacağını sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2008 Cuma 14:36:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?