3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Sıcaklar yılan ve akrep sayısını artırdı

Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, aşırı sıcaklıklar nedeniyle yılan ve akrep gibi zehirli hayvanların popülasyonlarında artış yaşandığını söyledi.

Kara, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yılların en sıcak yazının yaşandığını hatırlattı. Aşırı sıcakların yılan ve akrep gibi zehirli hayvanların popülasyonlarında artışın yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken Kara, bu nedenle insanların zehirli hayvanlara karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Son dönemlerde yılan ve akrep sokmalarında artışların yaşandığını ifade eden Kara, yılan ve akrep sokmalarının özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahip olduğuna işaret etti.

Akrep ve yılan sokmalarından korunmak için, akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulması, tarla, bağ, bahçe gibi çalışma ve piknik alanlarında çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Kara, şu uyarılarda bulundu: "Otluk, mera ve arazilerde bebek ve çocuklar yalnız bırakılmamalıdır. Çocukların çıplak ayakla arazilerde dolaşmalarına, kuş ve benzeri hayvanların yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemelidir. Arazi çalışmalarında ve yürüyüşlerde kapalı ayakkabı ya da bot giyilmelidir. Yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yerler, çatlaklar, evlerdeki yüklükler ve loş yerler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Akrep, kesinlikle ele alınmamalı ve akreplerin fazla olduğu yerlerde ayakkabıyı giymeden önce içerisine iyice bakılmalıdır. Geceleri açık alanlarda kontrollü olarak ateş yakılmalı ve gece yürüyüşlerinde aydınlatıcı kullanılmalıdır."

Kara, akrep ve yılan sokmalarında ilk iş olarak hastanın hareket etmemesi gerektiğini vurgulayarak "Vücudun hareketsizliğinin zehrin yayılımını yavaşlattığından, buna dikkat edilmelidir. Sokulan yerin etrafı bol su ve sabunla yıkanması gerekir. Yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmeli ve akrep tarafından sokulan yerin 2 parmak yukarısına çok sıkı olmayan bir bandaj uygulanmalıdır. Yılan sokmalarında da, zehrin bulunduğu bölgenin tam kalp hizasında tutulması, kalp seviyesinin altında veya üstünde olmaması gerekmektedir. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır" diye konuştu.

Yılan ve akreplerle mücadelenin doğal dengeye zarar verici düzeyde yapılmamasını isteyen Kara, yılandan korunmak için evlerin etrafına kükürt tozu serpilebileceğini, meskenlerde yapılacak ilaçlamalar için ise ilaçlama sertifikasına sahip yetkili kişi ve kuruluşlara başvurulması gerektiğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2007 Çarşamba 10:28:34
Güncelleme :27 Haziran 2007 Çarşamba 10:32:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?