3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Şiddetli rüzgar fındığa zarar verdi

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, dün yörede etkili olan şiddetli rüzgarın 2008 ürünü fındıklarda önemli hasara neden olduğunu söyledi.

Özer Akbaşlı, yaptığı açıklamada, Giresun yöresinde hızı saatte 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgarın yaşandığını belirtti. Rüzgarın özellikle fındık bahçelerini etkilediğini anlatan Akbaşlı, bahçelerde yeni mahsul fındıklarda dökülmelerin yaşandığını söyledi.

Dün yörede etkili olan şiddetli rüzgarın 2008 ürünü fındıklarda önemli hasara neden olduğunu vurgulayan Akbaşlı, şöyle konuştu: "Giresun ve yöresinde dün, gün boyunca şiddetli rüzgar etkili oldu. Saatteki hızı 70 kilometreye çıkan rüzgar nedeniyle fındıklarda dökülme yaşandı. İlk gözlemlerimize göre birçok bahçede yüzde 50'ye varan fındık dökülmeleri yaşandı. 2008 ürününde yaşanan hasar, yeni mahsul rekoltesinin önemli oranda düşüşüne neden olacaktır. Hasat dönemine 2 ay kala böyle bir hasarın oluşmasından dolayı büyük üzüntü duyuyoruz."

Fırtınanın oluşturduğu hasarın tespiti için oda olarak bazı girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Akbaşlı, "Fındık ürününde yaşanan hasarın boyutunu tam olarak belirlemek için bilirkişilerden oluşan bir komisyon kurulmalıdır. Bu komisyon biran önce fındıkta oluşan zararı tespit çalışmalarına başlamalıdır. Bunun sağlanması için de oda olarak bir dizi girişimlerimiz olacak" diye konuştu.

Akbaşlı, yaz döneminin sıcak geçmesinin beklendiğini belirterek muhtemel bir kuraklığın 2008 ürünü fındığına önemli hasar verebileceği uyarısında bulundu.
Fındıkta, ürün çuvala girene kadar nelerin olabileceğini kimsenin önceden kestiremeyeceğini anlatan Akbaşlı, şöyle konuştu: "Bu nedenle 2008 ürünü rekoltesinin ne olacağını şimdiden tahmin etmek doğru bir yaklaşım olmaz. Dün şiddetli rüzgar nedeniyle rekoltede hasar oluştu. Yine yaz döneminin kurak geçeceği söyleniyor. Bu nedenle 2008 ürünü fındık risk altındadır. Ancak Giresun'da yaşanan ve yaşanacak olumsuzlukları göz önüne aldığımızda 2008 rekoltesinde önemli bir düşüş yaşanacaktır."

Tarım sigortası yaptıran fındık üreticilerine de seslenen Akbaşlı, üreticilerin hasarlarını ilgili sigorta acentelerine en kısa zamanda bildirerek zararlarının giderilmesi yoluna gitmeleri hususunda uyarıda bulundu.

.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 15:54:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?